Međunarodni dečji festival folklora „Licidersko srce“, treći po redu održaće se od 19. do 24. avgusta pod pokroviteljstvom grada Užica. Program festivala će se, osim u Užicu odvijati i na poznatim turističkim destinacijama zapadne Srbije, kao što je Zlatibor, Nova Varoš i Mokra Gora.


Gordana Paunović, predsednica Organizacionog odbora festivala, istakla je da je na prethodna dva Međunarodna dečja festivala folklora učešće uzelo oko 800 dece uzrasta od osam do 14 godina iz zemlje i inostranstva, dok je program festivala videlo oko 20.000 posetilaca.

– Na ovogodišnjem trećem po redu festivalu „Licidersko srce“ planira se učešće oko 500 dece iz Rusije, Turske, Slovenije, Makedonije, Republike Srpske, kao i četiri ansambla iz Srbije i dva dečja ansambla iz Užica, ukazala je Paunovićeva.

Prema njenim rečima osim festivalskog programa, za sve posetioce i učesnike planirane su i dodatne aktivnosti, kao što je izložba narodnih nošnji zemalja učesnika i učestvovanje dece u grnčarskoj radionici i izradi predmeta od gline na tradicionalan način u poznatom selu Zlakusa.

– Na inicijativu dece folklornog ansambla iz Užica pod okriljem festivala na gradskom trgu biće organizovana i humanitarna akcija „Licidersko srce deci Japana“, o čemu je obaveštena i ambasada Japana u Beogradu, čiji će predstavnik prisustvovati svečanom otvaranju, naglasila je Paunovićeva.

Ana Arsić, direktorka turističke organizacije grada Užica, istakla je da će na trgovima i u gradskim parkovima deca organizovati radionice i igraonice, gde će svi zainteresovani imati priliku da nauče da igraju određene igre.

– Osim izložbe narodnih nošnji zemalja učesnika i učestvovanje dece u grnčarskoj radionici zainteresovani će imati priliku da posete Užički muzej, koji je prvobitno bio sagrađen za potrebe Narodne banke. Takođe, biće organizovana i poseta hidrocentralu na reci Đetinji i muzej tehnike koji se nalazi u okviru nje, ukazala je Arsićeva.

Popularni glumac i voditelj festivala Milorad Mandić Manda istakao je da ova manifestacija predstavlja svojevrsnu razglednicu Srbije.

– Deca će kroz igru, pesmu i veselje imati priliku da se druže i upoznaju, a i mi odrasli ćemo uživati u iskrenom i prijatnom prijateljstvu, naglasio je Mandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari