Dubravka Ugrešić povodom svoje izložbe: Ja nikako nisam "umetnica" 1Foto. Shutterstock Editorial / Profimedia

Cenjena jugoslovenska, hrvatska i holandska književnica Dubravka Ugrešić predstavlja svoje radove iz vizuelne umetnosti i u  Beogradu i Zagrebu.

U Beogradu na ovogodišnjem 59. Oktobarskom salonu, koji je otvoren sinoć i na izložbi „Crvena škola“u zagrebačkoj Galeriji Forum koja se otvara danas.

Početkom rata u Jugoslaviji 1991. u rukama Dubravke Ugrešić slučajno se našla školska početnica koja je prema godini izdanja lako mogla biti i njena, piše Jutarnji list, dodajući da su pred književnicom tada najednom iskrsla dva sveta — davnašnji, zaboravljeni svet početnice koji je obećavao sretnu budućnost, i drugi, realan, sadašnji, koji je tu budućnost brutalno osporavao.

Dubravka Ugrešić povodom svoje izložbe: Ja nikako nisam "umetnica" 2
Foto: Davor Konjikušić

 

Ta epizoda potakla je Dubravku Ugrešić na skupljanje početnica, a rezultirala nizom radova i tekstova koji se predstavljaju na ovoj izložbi .

Na pitanje čime se to u „Crvenoj školi“ tačno bavi, Ugrešić kaže:

„Iskreno rečeno, ne znam. Istina je, nisu mi strani pojmovi poput appropriation art, intervention art, soc-art… bila sam svojevremeno očarana konceptom soc-arta slikara Ilje Kabakova, Aleksandra Melamida, književnika Leva Rubinštajna i drugih. Otkrila sam i iščašeni amaterizam Henryja Dargera, volim slike jugoslavenskog soc-artiste Dušana Otaševića, obožavam filmove Dušana Makavejeva, ali mislim da odgovor ne treba tražiti u tom smjeru. Ja nikako nisam „umetnica“, i sve na izložbi je reciklaža, postupak očuđenja ili začudnosti, koji nastojim postići malim intervencijama. Što se intervencija tiče i tu koristim školske tehnike: ponavljanje motiva, precrtavanje, isticanje i skrivanje, i slično. Kada kažem sve je reciklaža, to se prije svega odnosi na materijal kojim se služim. Nema ni jedne moje rečenice, ni jednog mog crteža (jer nisam umjetnica). To je iz današnje perspektive arheološki materijal, a tom vrstom arheologije se malotko bavi“

Na izložbi 59. Oktobarskog salona, takođe će biti izložen rad Dubravke Ugrešić iz” Crvene škole”

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari