Dugoočekivana najvažnija filmska noć 1Foto: EPA-EFE/ MIKE NELSON

Najvažnija filmska noć u godini odigraće se između 25. i 26. aprila.

Sa dva meseca zakašnjenja priznanja Američke akademije konačno će biti uručena najboljim stvaraocima sedme umetnosti u prethodnoj godini.

Kao što je uticala na datum održavanja, tako će epidemija korona virusa uticati i na samo odvijanje 93. ceremonije dodele Oskara.

Koliko je do sada poznato, na dodeli neće biti Zuma i javljanja od kuće, kao što je postalo uobičajeno tokom ovogodišnje sezone dodela nagrada.

Producenti, među kojima je i slavni Stiven Soderberg, najavili su da su se potrudili da omoguće sve uslove za bezbedno odvijanje svečanosti.

Tako će između ostalog biti samo 170 ljudi u sali, a članovi publike rotiraće se tokom ceremonije.

Umetnici na sceni i pred kamerama neće nositi maske, ali će zato u svim drugim prilikama one biti obavezne.

Zbog smanjenog kapaciteta mnoga holivudska imena nisu dobila pozivnice za ovogodišnju dodelu Oskara.

Pretpostavlja se da će postojati i skromnija verzija crvenog tepiha, na kome će se, kako je predviđeno, kretati samo nominovani.

Zvanice će dobiti plan puta u kojem je naznačeno kada i kako se smenjuju oni koji ulaze i oni koji izlaze.

Kao i poslednjih godina, Oskar neće imati zvanične voditelje, a na podužem spisku zvanica koje će uručivati nagrade i naći se na sceni nalaze se između ostalih i Bred Pit, Harison Ford, Hale Beri, ali i Riz Ahmed i Vajola Dejvis, nominovani za Oskare ove godine.

Ovogodišnje nominacije inače su najraznolikije do sada, budući da su među nominovanima za najbolju režiju čak dve žene, te da u glumačkim kategorijama ima dramskih umetnika različitog porekla a ne samo belaca.

Najviše nominacija pokupio je film Dejvida Finčera „Mank“, čak deset, dok je glavnom favoritu za nagrade – „Zemlji nomada“ Kloe Džao, pripalo šest. Toliko imaju i filmovi „Minari“, „Sound of Metal“ i „Judas and the Black Messiah“.

Ovih pet naslova našlo se i u glavnoj kategoriji za najbolji film, a pored njih nominovani su i: „Otac“, „Promising Young Woman“ i „The Trial of the Chicago 7“.

Inače, sudeći prema ocenama američke kritike, u ovoj kategoriji najviše šansi da pomuti sreću „Zemlji nomada“ ima film „Minari“ o životu južnokorejskih imigranata u SAD.

Kad je reč o najboljoj režiji, kandidati za nagradu su Dejvid Finčer („Mank“), Li Ajzak Čang („Minari“), Kloe Džao („Zemlja nomada“), Emerald Fenel („Promising Young Woman) i Tomas Vinterberg („Još jedna tura“).

Ovo je inače prvi put u istoriji nagrada Američke filmske akademije da su za najbolju režiju nominovane dve žene, a videćemo da li će i izbor dobitnika promeniti istoriju, budući da je Ketrin Bigelou jedina rediteljka koja je nagrađena ovim priznanjem do sada.

Za najbolje glumce nominovani su: Riz Ahmed („Sound of Metal“), Čedvik Bozman („Ma Rainey’s Black Bottom“), Entoni Hopkins („Otac“), Gari Oldman („Mank“) i Stiven Jan („Minari“), dok su među najboljim glumicama: Vajola Dejvis („Ma Rainey’s Black Bottom“), Andra Dej („The United States vs. Billie Holiday“), Vanesa Kirbi („Pieces of a Woman“), Franses Makdormand („Nomadland“), Keri Maligan („Promising Young Woman“). Zanimljivo je da je upravo ovih pet žena bilo nominovano i za Zlatni globus, a priznanje je tada pripalo Andri Dej.

Tokom ovogodišnje sezone, ipak, različita priznanja pripala su i drugim glumicama nominovanim u ovoj kategoriji, pa je ishod i dalje neizvestan. U muškoj kategoriji može se očekivati da će priznanje biti namenjeno pokojnom Čedviku Bozmanu.

To bi bilo tek treći put u istoriji Oskara da jedan glumac posthumno dobije ovo priznanje (do sada je to bio slučaj samo 1977. kada je Piter Finč proglašen za najboljeg glumca i 2008. kada je nagrađen Hit Ledžer za ulogu DŽokera u filmu „Mračni vitez“). Ipak i Entoni Hopkins, i Riz Ahmed, kao i Stiv Jan nagrađivani su prethodnih meseci za svoja glumačka ostvarenja, pa je i ovde dobitnik ipak još uvek neizvestan.

Najbolje sporedne uloge među glumcima ostvarili su: Saša Baron Koen („The Trial of the Chicago 7“), Danijel Kaluja („Judas and the Black Messiah“), Lesli Odom Džunior („One Night in Miami“), Pol Rači („Sound of Metal“) i Lakit Stanfild („Judas and the Black Messiah“), dok su glumice koje su nominovane u ovoj kategoriji: Glen Klouz („Hillbilly Elegy“), Olivija Kolman („The Father“), Amanda Sajfred („Mank“), Marija Bakalova („Borat 2“) i Jun Ju-Jung („Minari“).

Za najbolji adaptirani scenario nominovani su filmovi: „Borat 2“, „Otac“, „Zemlja nomada“, „One night in Miami “ i „The White Tiger“, a za najbolji originalni scenario: „Judas and Black Messiah“, „Minari“, „Promising Young Women“, „Sound of Metal“, „The Trial of the Chicago 7“. Najbolji dugometražni animirani filmovi su: „Onward“, „Over the Moon“, „Ovčica Šone“, „Duša“ i „Wolfwalkers“, a najbolji dugometražni dokumentarni filmovi: pomenuti „Kolektiv“, „Crip Camp“, „The Mole Agent“, „My Octopus Teacher“ i „Time“.

Nama je svakako najzanimljivija kategorija najbolji strani film, u kojoj je nominovano ostvarenje bosanskohercegovačke Jasmile Žbanić „Quo vadis, Aida?“. Drama o genocidu u Srebrenici u kojoj glavne uloge igraju srpski glumci Jasna Đuričić i Boris Isaković našla se među pet najboljih filmova snimljenih izvan Sjedinjenih Američkih Država.

Pored „Aide“, nominovani je i danski film „Još jedna tura“ Tomasa Vinterberga, koji uz ostvarenje Jasmile Žbanić slovi za glavnog favorita za nagradu prema oceni američkih kritičara.

U ovoj kategoriji nominovani su i: hongkonški triler „Better Days“, rumunski dokumentarac „Kolektiv“, te tuniska drama „The Man Who Sold His Skin“, u kojoj jednu od glavnih uloga igra Monika Beluči.

Dodelu Oskara uživo će se prenositi kanal ABC, a prenos će biti dostupan u više od 225 zemalja širom sveta.

Prošlogodišnja ceremonija Američke filmske akademije bila je istorijski događaj budući da je film „Parazit“ južnokorejskog reditelja Bonga Džun-Hoa nagrađen u glavnim kategorijama, uključujući i za najbolji film, i tako postao prvo ostvarenje van engleskog govornog područja kome je ovo pošlo za rukom.

Nezavisni duh za „Quo vadis, Aida?“

Los Anđeles /// Priznanje Nezavisni duh za najbolji strani film ove godine pripalo je ostvarenju „Quo vadis, Aida?“ Jasmile Žbanić. Najvažnije nagrade namenjene nezavisnoj produkciji uručuju se tradicionalno uoči dodele Oskara. Za najbolji film proglašen je „Zemlja nomada“ a rediteljki Kloe Džao pripalo je i priznanje za najbolju režiju. Riz Ahmed nagrađen je za najbolju mušku ulogu za ostvarenje „Sound of Metal“ dok je najbolju žensku ulogu ostvarila Keri Maligan za „Promising Young Woman“. Autorka ovog filma o ženi koja se sveti seksualnim predatorima Emerald Fenel nagrađena je za najbolji scenario. M. K.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari