Duh Mediterana u "Kraljevini" 1

U civilizacijskom smislu, Raška predstavlja jedan od najznačajnijih pojmova naše istorije.

Na ovoj „adresi“ – na ovim prostorima, nastala je naša država, naš jezik, naša kultura. U godini kada se proslavlja osam vekova od krunisanja Stefana Prvovenčanog, sloganom ovogodišnje manifestacije „Dobro došli na prvu adresu“ želimo da podsetimo na značaj naše prapostojbine i pozovemo publiku na mesto odakle je sve počelo – kaže za Danas Nikša Barlov, umetnički direktor Raških duhovnih svečanosti.

Dvadeset četvrte Raške duhovne svečanosti počinju 15. avgusta otvaranjem izložbe šesnaestog saziva međunarodne likovne kolonije „Akademija Jelena Anžujska“ u Galeriji centra za kulturu Gradac u Raški. Zvanično će biti otvorene tradicionalnim izvođenjem himne Raških duhovnih svečanosti „Raški uranak“ u tamošnjem domu kulture 16. avgusta u 20 sati. Detaljan program svih dešavanja nalazi se na internet adresi: www.rds.org.rs.

Ni ovogodišnje 24. izdanje neće odstupiti od tradicije koja nalaže da je ulaz na sve kulturne događaje besplatan. Jedan od zaštitnih znakova ove manifestacije je i muzički program. Od prošle godine se pamti sjajan nastup Vlatka Stefanovskog.

– U okviru muzičkog programa, naša publika će imati jedinstvenu priliku da čuje tri koncerta koji će se ovog leta održati samo u Raški. Duh Mediterana donose nam Duo Fado Iberia iz Lisabona i Flamenko Sekstet Alfonsa i Migela Linaresa iz Kordobe. Na završnoj večeri predstaviće nam se Dušan Bogdanović, jedan od najvećih savremenih kompozitora za gitaru na svetu – napominje Nikša Barlov, koji najavljuje još jednu zanimljivost:

– Veoma smo počastvovani što će na našoj manifestaciji biti premijerno prikazan završni trejler serije ,,Nemanjići – Rađanje kraljevine“, uz učešće nekih od glavnih aktera ovog projekta. Veliku zahvalnost dugujemo gospodinu Nebojši Bradiću, glavnom i odgovornom uredniku Kulturno-umetničkog programa RTS-a, koji je podržao našu ideju i omogućio nam ovu ekskluzivu – napominje Nikša Barlov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari