Duhovita priča o ljubavi, braku i ženama koje su heroine u svim vremenima: Premijera "Godišnjice", u režiji Petra Jovanovića na Velikoj sceni Madlenianuma 1Foto promo Đorđe Tomić

Opera i teatar Madlenianum počinju novu sezonu 2023/2024. premijerom romantične komedija „Godišnjica“ Rebeke Vilhajt, u režiji Petra Jovanovića, koja je zakazana u sredu, 18. oktobra u 19.30, na Velikoj sceni ove kuće.

Komad poznate američke spisateljice, koji uz puno humora i topline govori o braku, venčanju, ljubavi, i šta posle nekih godina ostaje od tih reči koje „otvaraju srce“, prva je režija Petar Jovanovića Madlenianumu.

– Lično, priču o dvadeset pet godina braka ne bih baš nazvao romantičnom komedijom, kako se „Godišnjica“ žanrovski određuje. Ona govori o nekim životnim cuklusima i ritualima kojima smo skloni, i kao ljudska vrsta volimo da iniciramo neke promene u životu i da ih obeležimo, i to često radimo iz potrebe koju i ne razumemo – izjavio je Jovanović na konferenciji za novinare predstavlajući ovaj komad.

– Posle četvrt veka, proslava godišnjice istog braka. Isto mesto, isti hotel, ista soba, isti ljudi… Ili nisu isti…? I je li isti i njihov brak? Ima li šta istinski da se slavi? Ili bi i ovog puta, neočekivano, nešto moglo da krene naopako, neka su od pitanja koja, kako je istakao, postavlja ovaj komad.

– „Godišnjica“ otvara temu koja je vrlo ozbiljna, pametna, insprativna, i životni je materijal koji se tiče svakog od nas. Prvi čin je smešten u 1968, u doba velikih društvenih promena u Americi i svetu, kada se prevashodno mlađa generacija pobunila protiv ustaljenih normi i zahtevala sistemske promene u načinu na koji se društvo razvija. Drugi čin se odvija 1992. godine.

Glavna junakinja, Mimsi, prema rečima reditelja, iznajmljuje isti apartman da proslavi godišnjicu braka sa Semom i „rekonstruiše“ njihovu prvu bračnu noć, jer ima potrebu da promeni neke ustaljene modele, besmislena pravila i konvencije, da ih pobedi zdravim humorom. Međutim…

Za Vanju Milačić, koja igra Mimsi, „Godišnjica“ otvara tema prisnu svim generacijama: onima koji su u braku, pred brakom, onima koji su pred venčanjima svoje dece, a ponajviše onima koji su na nekoj bračnoj raskrsnici.

– Komad Rebeke Vilhajt je beskrajno uzbudljiv i biće duhovit publici, ali nama to nikako nije – mi igramo čistu životnu dramu, i jako je zanimljivo kako jedna priča izgleda s naše strane, a kako ona deluje na publiku. To su, zapravo, dve jednočinke, predstava kreće venčanjem, a onda taj isti par vidimo dvadeset pet godina kasnije.

Mislim da će svaki gledalac u publici pronaći bar neki segment muško – ženskih odnosa s kojim može da se identifikuje, i da će, bez obzira koliko je u suštini ozbuljna, ova priča izazvati puno smeha.

Duhovita priča o ljubavi, braku i ženama koje su heroine u svim vremenima: Premijera "Godišnjice", u režiji Petra Jovanovića na Velikoj sceni Madlenianuma 2
Foto promo Đorđe Tomić

A o junakinji koju igra, Vanja Milačić je istakla:

– Mimsi je ozbiljna heroina ovog vremena. Malo teže donese odluku da uđe u bračnu zajednicu, ali kada je donese, odgovorno stoji iza nje, čuva svoj brak i voli muža. Mimsi je primer apsolutne ljubavi prema jednom čoveku i porodici. To je u ovom vremenu herojski čin – izjavila je Milačić, koja u Madleniaunumu igra u najdugovečnijoj predstavi, „Fridi Kalo“, u „Feliks i Doris“, „Nasni“, a debituje i u opereti „Pariski život“.

Njen partner u „Godišnjici“ je Srđan Karanović, a ostale likove igraju Ljubinka Klarić, Stefan Bundalo, Tamara Aleksić i Ljubomir Bulajić.
Prema rečima Karanovića, njegova želja je da ovim komadom publika bude i nasmejana i ganuta, kao što i život donosi i svetle i malo gorke momente.

Za Tamaru Aleksić „Godišnjica“ je istovremeno i duhovita i slojevita, a prema rečima Stefana Bundala, ovaj komad ozbiljnoj temi pristupa na lakši način, ali se ne nipodaštava problematika o kojj govori.

Ljubinka Klarić, kako je izjavila, iako je već iskusna komičarka, još nije igrala u ovako urnebesnom komadu.

– To se odnosi na prvi čin, a drugi je takođe komičan, ali prelazi malo i u melodramu, kao posledicu loših procena iz prvog dela.

Ovaj hit komad korespondira sa savremenim dobom, kako je istaknuto, jer se suštinske stvari ne menjaju – ljubav, vernost i praštanje uvek imaju istu vrednost, a laž, neiskrenost prema sebi i drugima i praćenje malograđanskih formi jednako bole u svakoj epohi, pa je poziv glavne junakinje na čestit život u istini, poštovanju i praštanju uvek aktuelan.

„Godišnjicu“ ćemo gledati u prevodu Olje Đorđević, a u autorskoj ekipi predstave su i scenograf Damjan Paranosić, kostimografkinja Milica Grbić Komazec, kompozitor Bojan Milinković. Za scenski pokret zadužen je Danilo Milovanović, a za scenski govor Milica Janketić.

Prve reprize premijere na Velikoj sceni Madlenianuma zakazane su su 29. i 31. oktobra.

Duhovita priča o ljubavi, braku i ženama koje su heroine u svim vremenima: Premijera "Godišnjice", u režiji Petra Jovanovića na Velikoj sceni Madlenianuma 3
Foto promo Đorđe Tomić

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, Madlenianum je objavio „Godišnjak“, ilustrovanu publikaciju o svojim aktivnostima u jubilarnoj, 25. sezoni 2022/2023, a urednik Miodrag Ilić je podsetio da je to nekada bila praksa velikih pozorišta, jer se na taj način ostavlja dokumentarni trag o životu jednog teatra, koji čini i bitan deo našeg kulturnog života uopšte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari