Tamara Aleksić: Svaki dan mi je poprilično drugačiji od prethodnog 1Foto: Privatna arhiva

Pozorišna i filmska glumica Tamara Aleksić za „Danas“ priča o slobodnom vremenu, omiljenom delu Beograda i muzici koju voli, a čitaocima Danasa preporučuje predstave koje su trenutno na beogradskim repertoarima.

Tamaru je publika imala prilike da gleda u serijama kao što su „Čudne ljubavi”, „Aleksandar od Jugoslavije” i „Santa Maria della Salute”, a u krajem februara će se pojaviti i u novoj predstavi Beogradskog dramskog pozorišta.

Serije i filmovi na zimskom raspustu

Imala sam sad vremena za „zimski raspust” da se nagledam nekih divnih stvari i obnovim neka gradiva. Serije: „Good omens“, „Preacher“, „Midnight mass“, „IT crowd“, „Disenchantment“, „The Kominsky metod“, “Umbrella academy“, „Narcos“, a od filmova bih odvojila: „She’s gotta have it“, „Everything everywhere all at once“, “The whale““, „Good luck to you Leo Grande“, „Glass onion: knives out“.

Preporuke predstava

Pozorište uvek ima sta da ponudi publici. Evo, u Ateljeu 212 predstave poput – „Ova ce biti ista“, „Sin“, „Avgust u okrugu Osejdž“, „64“. U Beogradskom dramskom „Plastelin“, „Čitač“, „Noć Helvera“ i „Zaljubljeni Šekspir“. U Narodnom pozorištu -„Deca“, u Madlenianumu „Pluća“, „Feliks i Doris“… Ali ne bih smela da odgovorim na ovo pitanje, a da ne izdvojim predstave kojih sam i ja deo. Ne bih htela, a ne bih ni smela!

U Madlenianumu su to predstave „Veliki Getsbi“, „Dolce vita“ i „Da krenemo ispočetka“, u pozorištancu Puž „Snežana“, „Mačka u čizmama“ i u Beogradskom dramskom pozorištu „Demokratija“, a uskoro će biti i premijera predstave „Idiot“.

Tamara Aleksić: Svaki dan mi je poprilično drugačiji od prethodnog 2
Foto: Dunja Dopsaj

Svaki dan je drugačiji od prethodnog

Moram priznati da nisam baš sklona rutinama. Imam neke rituale i navike koje pokušavam da ponavljam iza dana u dan, ali mi je svaki dan poprilično drugačiji od prethodnog.

Volim da se prošetam kad stignem, da čitam, da se čujem se sa voljenim ljudima, slušam muziku. A nekada i samo da se zatvorim u svoja četiri zida i da se isključim iz sveta.

Lokal-patriotizam

Zvezdara je, bez dileme, moj omiljeni kraj u Beogradu. To je kraj u kome sam odrasla i gde i dalje živim. I dosta je jak taj lokal-patriotizam u meni! Volim što imam svoje dućane, komšiluk sa kojim se povremeno zapričam, drugare iz kraja…

Uskoro mi se i kuma vraća u njen stari kraj – koji nas je i spojio, a i jedna od najboljih drugarica se doseljava par ulica od mene. Dakle Zvezdara će biti još bogatija, a i moj život praktičniji!

Tamara Aleksić: Svaki dan mi je poprilično drugačiji od prethodnog 3
Foto: Privatna arhiva

Zagreb, Pariz i Mumbaj

Nemam omiljeno mesto za putovanje, i iako volim da putujem, za to često i nemam baš vremena. Volim Zagreb, Morinj, Sarajevo, Pariz, Rostok. I Mumbaj – gde sam, nažalost, bila samo jednom, ali će se to putovanje ponoviti, kad-tad. Ali podjednako volim i lutam Beogradom.

Brizle i nezačinjene šargarepe

Postoji jedan ozbiljan disbalans između onog što bih jela – a to je sve, i onog što smem da jedem jer imam limitiranu ishranu alergijama, ali volim brizle podjenako koliko volim i barene, nezačinjene sargarepe. Svakako da ne mogu da zamislim dan bez voća u ogromnim količinima, kao i kafe.

Naslovi koje ne treba propustiti

U iščekivanju da mi konačno stigne autobiografija Lotte Eisner, vratila sam se knjizi Werner Herzog-a posvećenu njoj koja nosi naziv „Hodanje po ledu“. A najsvežije knjige koje sam pročitala nedavno su Trevor Noah „Born of crime“, drame Davida Albaharija, Olge Tokacuk „Ana In silazi u Donji svet“, Ivana Miškova „Bele životinje su veoma često gluve“, Ana Vučković „Yugoslav“.

Trenutno čitam „Niko nije zaboravljen i ničega se ne secamo“ Mirjane Drljević. I u iščekivanju sam nove knjige Jelene Paligorić „Dečaci neće nositi oružje“. Ne znam sta bih vam više rekla osim – nemojte propustiti!

Konstrakta, Letu Štuke i Ljubičice

Slušam zaista svašta. Buzzcoocks, The Clash, tracy Chapman, Don McLean, BB KIng, Sting, Buddy Guy, Tom Waits, Bob Dylan, Clapton, Green day, Polyphia, The Knack, Metallica, The Smiths, Pretty reckless, Steva Vai, Kendrick Lamar, Jay Z, 2 Pac, Childish Gambino, Marteria, TeaMarrr, Lizzo, Harry Styles, K. Flay, Raury, Erykah Badu, Alicia Keys, Elvis, Beatles, The Rolling stones, Ibrahim Maalouf, Fantastic Negrito, Idoli, Bjesovi, Elektricni orgazam, Letu Štuke, Kralj Čačka, Konstrakta, Pips chips & videoclips, Crvi i neki za mene noviji divni bendovi poput Ljubičice, Dram, Lika Kolorado, A.N.D.R., Natalee, Fantom, Keni nije mrtav, Oli Pop i naravno moje drage drugarice i njihov sjajni duo – Dolores.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari