Bogat program Dunav Festa: Na otvaranju ostvarenje "Momak i devojke" i veče filmske muzike u kojem učestvuje Slobodan Boda Ninković 1foto Filip Olćan

Šesto izdanje Međunarodnog filmskog festivala Dunav Film Fest biće održano od 22. do 27. avgusta u Smederevu, ukazano je na konferenciji za medije u centru MTS Dvorane.

Dragoljub Martić, direktor Centra za kulturu Smederevo i izvršni producent festivala prisetio se da je u proteklih pet godina na festivalu prikazano čak 164 filmskih ostvarenja, uprkos godinama korone.

Prema njegovim rečima, glavna lokacija festivala i ove godine biće Mali grad Smederevske tvrđave – prsotor sa sjajnim ambijentalnim karakteristikama i odličnom akustikom. Tamo će, kaže, biti prikazani filmovi u takmičarskoj selekciji.

Sledeća lokacija je Dunavski park, tamo će biti prikazana selekcija pod nazivom Neprolazni. Plato kod Кarađorđevog duda namenjen je za najmlađe, a selekcija koja se tamo pušta nosi naziv Porodica na okupu.

Martić ukazuje da će se u bioskopu Centra za kulturu Smederevo prikazivati filmovi strane i domaće produkcije uz prisustvo brojnih gostiju iz Srbije. Taj segment progama nosi naziv Reka-pitulacija.

Prema njegovim rečima, odabir ovih lokacija je prilika da se spoji čarolija filma sa delovima grada osobenim po svojoj arhitekturi i značaju, stvarajući jedinstvenu atmosferu koja će oplemeniti svako filmsko iskustvo.

– Sa nestrpljenjem očekujemo da sa vama podelimo magiju filmske umetnosti i nezabravne trentutke tokom tajanja festivala – kazao je Martić.

Bogat program Dunav Festa: Na otvaranju ostvarenje "Momak i devojke" i veče filmske muzike u kojem učestvuje Slobodan Boda Ninković 2
Foto Filip Olćan

Ovogodišnji festival otvoriće film reditelja Ivice Vidanovića „Momak i devojke“. Prema rečima reditelja ovo ostvarenje je lična, vrlo zatvorena priča između troje protagonista – devojke koja se vraća u svoj rodni grad, Temerin, propalog košarkaša koji gaji velike snove i njegove bratanice.

– U tom filmu ispričali smo priču o ljudskosti, ljubavi i cikličnosti u kojoj je ponekad teško, iako na kraju pobedi ljubav, kao u bajkama – pojasnio je Vidanović.

Reditelj je dodao da je ovaj film sa malo tuge, dosta radosti namenjen publici.

– Film kao i ovaj festival ima važnu crtu, a to je da se kultura proširi po celoj zemlji, jer je za duh naroda jako važno da kulturna politika zađe duboko u Srbiju. Bez toga nema mnogo sreće u ovoj zemlji – primetio je Vidanović.

Tamara Aleksić, glumica iz filma „Momak i devojke“ kazala je da ona igra devojku koja se vraća u svoje rodno mesto, a da prijemčivost filma leži u njegovim emocijama.

– Sa Ivicom je milina raditi jer se on ne plaši emocija, ne plaši se prikazivanja nečeg lepog i davanja nade publici – kazala je glumica i pohvalila i ekipu sa kojom je sarađivala.

Ona je istakla da nije potrebno da se plašimo patetike te da iz tih razloga bežimo od emocija.

– Ovo je film sa pravim moralnim vrednostima i podseća nas da na kraju dana, u brzini života koji živimo, zaboraljvamo da pre svega treba da budemo čovek – istakla je glumica.

A posle premijere ovog filma, na dan otvaranja, sledi koncertni program – Veče filmske muzike u kome učestvuje Slobodan Boda Ninković, glumac.

Bogat program Dunav Festa: Na otvaranju ostvarenje "Momak i devojke" i veče filmske muzike u kojem učestvuje Slobodan Boda Ninković 3
Foto Filip Olćan

– Čitav moj profesionalni život jeste kombinacija glume i muzike, i to je za mene pravo zadovoljstvo. Srdačan poziv da dođete i uživate u takvom ambijentu koga nema baš mnogo ni u Evropi, a u Srbiji kamoli. Dođite, pogledajte premijerno film, a posle toga uživajte u našem pevanju, potrudićemo se – najavio je Ninković.

On je primetio da je čitav festival značajan na mnogo nivoa. Prema njegovim rečima, iako smo poslednjih godina suočeni sa pojačanom produkcijom, on uviđa da su bioskopi pomalo izgubili na svojoj osnovnoj funkciji.

– Kad sam ja bio mali, u istom tom Smederevu gde sam rođen, postojao je bioskop koji se zvao Svetlost. Najveći događaj za nas klince bio je da uspemo da dobijemo kartu za bilo koji film, da kupimo semenke, sednemo i uživamo u filmu – prisetio se Boda Ninković.

Pored filmova i muzike, na ovoj manifestaciji organizovana je i premijera prve dve epizode serije Tunel, koju je predstavila glumica Minja Peković.

– Jako mi je drago što će se premijera serije desiti na filmskom festivalu. U pitanju je policijski triler reditelja Petra Ristovskog. Vrlo je uzbudljiv, tim pre što je rađen prema istinitim događajima, koji su se dogodili u Srbiji. Izuzetno uzbudiljivo, međutim, istovremeno i zastrašujuće ostvarenje, jer postoji čitav jedan svet koji čovek vezuje za crnu hroniku – primetila je Peković.

Ona se iz ženskog ugla osvrnula na svoj lik ukazujući da će on biti prijemčiv posebno ženskom delu populacije jer prikazuje situacije „multitaskinga“ kao i dodatnog truda da se bude dobar, čemu su žene izložene.

– Da bi stvarno bila priznata u istom poslu moraš da budeš bolja od muških kolega. Paralelno sa tim, sve svoje ženske uloge u privatnom životu moraš da odigraš. Zato sam se zaljubila u svog lika. Nadam se da će biti inspirativan i gledaocima – kazala je glumica.

Minja je istakla još jednu dimenziju serije – a to je da ljudi u uniformi nisu prikazani samo kroz prizmu njihove profesije. Kako kaže, u ostvarenju vidimo da je svako to biće pre svega čovek, tako i često u raskoraku između onoga šta smatra i oseća da treba i onoga što mu dužnost u datom trenutku nalaže da radi.

– Isovremeno, bavili smo se i pitanjem važnosti mentalnog zdravlja, tako da ćemo videti i ljude koje je život na izvestan način doveo do ivice i koji čine ono što možda nikada ne bi ni pomislili – pojasnila je Peković povodom serije Tunel.

Igor Stanković, idejni tvorac festivala i selektor programa kazao je da će 35 filmova ove godine biti prikazano na festivalu.

Takmičarska selekcija, kaže, donosi šest filmova koji se takmiče za nagradu Dunavsk lađa.

Tu je film Tačka povratka, u srpsko – slovačko – češkoj koprodukciji; Potom film Nula kalorija koji je obeležio region; Zatim, Plastično nebo mađarsko – slovačke koprodukcije, pa i ukrajinski film Da li me voliš? Zatim film Sisi i ja nemačko – švajcarska koprodukcije. Stanković je istakao film Zaštita pre svega, Pavlja Vučkovića, ali i ostvarenje koje je otvorilo ovogodišnji Kanski festival Madam di Bari sa Džoni Depom, koji zatvara festival.

Stanković je ukazao da festival priređuje i omaže, pa će projekcijom ostvarenja „Osam i po“ Federika Felinija obeležiti 60 godina od premijere filma i 30 godina od smrti slavnog italijanskog filmskog reditelja i scenariste. Zatim će prikazivanje filma „Novac“ biti održano u čast autora Robera Bresona i tom prilikom će biti obeleženo 40 godina od premijere njegovog poslednjeg filma.

Povodom 40 godina od filma Kakav deda takav unuk biće organizovana projekcija kao i razgovor sa scenaristom filma Jovanom Markovićem.

Na festivalu će biti prisutan i Hadži-Aleksandra Đurovića koji će govoriti o svom filmu „Sveta Petka – Krst u pustinji“. Festivalski razgovor biće upriličen i sa Darkom Bajićem, koji u filmu „Film davne budućnosti“ reditelja Siniše Cvejića razgovara sa legendarnim srpskim autorima Đorđem Kadijevićem, Zdravkom Šotrom, Borom Draškovićem i Mišom Radivojevićem o njihovim višedecenijskim iskustvima snimanja filmova.

Na festivalu će biti predstavljena knjiga Srpski film: pedesete Saše Radojevića, i priređena izložba Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1970-1979 Filmskog centra Srbije.

 Žiri festivala:

O nagradi će odlučivati žiri u sastavu Iveta Ivanova, glumica i rediteljka iz Bugarske, Jelena Mihajlović, glumica i direktorka Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica i Zoran Amar, reditelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari