Dvadeset sedam mladih dokumentarista iz sveta učesnici programa Interakcija: radionica dokumentarnog filma u Požegi 1Foto plakat/promo

Posle dvogodišnje pauze zbog pandemije, Filmart nastavlja sa realizacijom edukativnog programa koji je pokrenut 2011. pod nazivom Međunarodni masterklas dokumentarnog filma Interdoc, a 10. izdanje, pored izmene u nazivu programa -. Interakcija: radionica dokumentarnog filma, donosi i brojne novine u samom sadržaju programa, objavio Filmski centar Srbije

 

Ovogodišnja Interakcija započela je juče, 8. avgusta, okupljanjem polaznika u Beogradu, a učešće na ovoj radionici dokumentarnog filma imaće 27 izabranih mladih dokumentarista iz Srbije, Nemačke, Slovačke, Indije, Brazila, Litvanije, Estonije, Argentine, Poljske, Meksika, Velike Britanije, Slovenije, Južnoafričke Republike, Belgije, objavio je Filmski centar Srbije.

Pored 17. izdanja Studentskog filmskog kampa i prvog izdanja Festivala kratkog dokumentarnog filma, u periodu od 17. do 24. avgusta, u Požegi će biti održano i deseto izdanje programa Interakcija: radionica dokumentarnog filma.

Učesnici radionice, 27 mladih filmadžija iz celog sveta, imaće priliku da kroz predavanja i panel diskusije, unaprede znanje i veštine iz kreativnog dokumentarnog filma, kao i da kroz konsultacije sa tutorima i sesije sa drugim učesnicima razvijaju svoje dokumentarce.

Posle dvogodišnje pauze zbog pandemije, Filmart nastavlja sa realizacijom ovog edukativnog programa koji je pokrenut 2011. pod nazivom Međunarodni masterklas dokumentarnog filma Interdoc.

Deseto izdanje, pored izmene u nazivu programa -. Interakcija: radionica dokumentarnog filma, donosi i brojne novine u samom sadržaju programa.

Veliko interesovanje za ovogodišnju radionicu rezultiralo je zapaženim brojem prijava izvrsnih kandidata, i učešće na radionici uzeće 27 izabranih mladih dokumentarista iz Nemačke, Slovačke, Indije, Brazila, Litvanije, Estonije, Argentine, Poljske, Meksika, Velike Britanije, Slovenije, Južnoafričke Republike, Belgije i Srbije.

 

 

Kao i do sada, u okviru predavanja, učesnici će imati priliku da upoznaju naše eksperte, izvrsne dokumentariste i da sa njima otkrivaju različite aspekte kreativnog dokumentarnog filma.

Svoje iskustvo sa ovogodišnjim učesnicima radionice podeliće Rada Šešić, programerka brojnih festivala (IDFA, Sarajevo film festival…), predavačica i filmska rediteljka nagrađena na brojnim festivalima, i predavač i nagrađivani dokumentarista Vladimir Perović, čiji su filmovi prikazani i zapaženi na najznačajnijim festivalima u svetu.

Program Doc in Progress je novi segment Radionice koji podrazumeva učešće šest učesnika čiji su projekti izabrani za razvoj, koji će kroz individualne i grupne konsultacije sa tutorima razvijati svoje projekte.

Pored predavača Rade Šešić i Vladimira Perovića, timu tutora Doc in Progress programa pridružiće se i Marko Grba Singh, reditelj i umetnički direktor Beldocs festivala.

Izabrani projeki za razvoj u programu Doc in Progress su: “Skeniram te” (red. Ananthakrišnan Baburađendran Pilai / Belgija, Indija, Italija); “Džama – Plutajuće cigle” (red. Alvina Joši / Indija); “Anthropos” (red. Migel Anhel Sančez / Meksiko); “Kunčok” (red. Ašok Meena / Indija), “Ostrvo daltonista” (red. Sane De Vilde / Belgija, Holandija) i “Cvetanje” (red. Ariane Doering / Holandija, Nemačka, Kenija).

Tokom ovogodišnje Radionice, u saradnji sa Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma Beldocs, biće organizovan panel na temu “Moć kratke forme u dokumentarnom filmu”.

Učesnice panela su Jelena Maksimović, filmska montažerka i rediteljka, docentkinja na Departmanu za digitalne umetnosti FMK u Beogradu, Andrijana Stojković, filmska rediteljka i profesorka dokumentarnog filma na FDU u Beogradu, a moderator je Marko Grba Singh, reditelj i umetnički direktor Beldoksa.

Panel će biti otvoren za publiku, a održaće se 21. avgusta u 12h u Bisokopu u Požegi.

Učesnici radionice, tokom boravka u Požegi, imaju priliku da se upoznaju i povežu sa učesnicima ostalih programa Interakcije (Kampa i Festivala) gostima i ekspertima, kroz učešće u zajedničkim programima kao što su program Speed Meeting – dvadesetominutni razgovori “1 na 1” namenjeni razmeni ideja, razgovorima o projektima ili uspostavljanju dogovora za umrežavanje i potencijalnu buduću saradnju.

Takođe, učesnici imaju priliku da, tokom održavanja radionice, prisustvuju projekcijama kratkih dokumentaraca u okviru Interakcija: festival kratkog dokumentarnog filma, kao i da učestvuju u razgovorima sa autorima filmova.

 

 

 

 

Interakcija: radionica dokumentarnog filma je edukativni program namenjen filmskim profesionalcima, studentima filmskih akademija, kao i svima onima koji žele da unaprede znanje i veštine iz kreativnog dokumentarnog filma ili da sa našim tutorima razvijaju svoje dokumentarce, a od 2011. njeni predavači su bili vrhunski reditelji Želimir Žilnik, Vladimir Perović, Dragan Elčić, Nebojša Slijepčević i Mladen Matičević.

Od 2011. godine, 128 učesnika iz 46 zemalja je pohađalo ovaj edukativni program, čiji su predavači bili vrhunski reditelji iz Srbije i regiona: Želimir Žilnik, Vladimir Perović, Dragan Elčić, Nebojša Slijepčević i Mladen Matičević.

NFC Filmart organizuje projekat Interakcija 2022 uz podršku švajcarske vlade, u okviru projekta “Kultura za demokratiju” koji sporovodi Hartefakt fond, kao i Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Cinnamon Filmsa, Opštine Požega i drugih partnera i sponzora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari