Požeška „Interakcija“ i ove godine ugostiće studente filmskih akademija iz sveta 1Interakcija/Foto: Siham Hinawi

I ove godine, studenti filmskih akademija iz sveta biće učesnici Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija“ koji, u tri grada zapadne Srbije, organizuje Nezavisni filmski studio Filmart iz Požege.

Kamp se realizuje od 2006. godine radi promovisanja kratkog dokumentarnog filma među studentima filmskih akademija i razmene znanja i iskustva kroz rad u multinacionalnim ekipama.

Ovgodišnje, sedamnaesto, izdanje „Interakcije“ održaće se od 8. do 27. avgusta, kada će 15 studenata režije, kamere, dizajna zvuka ili montaže, na odgovarajuću temu, snimati i producirati tri kratka dokumentarna filma.

Studenti će biti podeljeni u tri tima i, tokom tri sedmice, snimaće tri dokumentarna filma u Užicu, Čačku i Požegi.

Pored dva ustaljena programa – Studentskog filmskog kampa (I: SFK) i Radionice dokumentarnog filma (I: RDF), ove godine je najavljeno održavanje  Festivala kratkog dokumentarnog filma (I: FKDF).

Požeška „Interakcija“ i ove godine ugostiće studente filmskih akademija iz sveta 2
Foto: Milica Đorđević

Tokom radionica biće organzovana predavanja koja će održati dokumentaristi sa višegodišnjim međunarodnim iskustvom – Rada Šešić i Vladimir Perović, koji će, sa rediteljem Markom Grbom Singh-om, biti tutori u programu Doc in Progress.

Festival kratkog dokumentarnog filma, na kome će se prikazati najuzbudljiviji dokumentarci nastali protekle dve godine, najavljuju organizatori, održaće se od  17. do 24. avgusta u požeškom bioskopu.

Festival, koji je zamišljen kao susret publike i autora, a čiji umetnički direktor i programer je reditelj Dejan Petrović, osnivač i direktor „Interakcije“ i Filmarta, imaće takmičarski deo i dva prateća programa – U fokusu: Poljska i Interscreen.

Osim tih sadržaja, organizovaće se i rezidencijalni program za produkciju video- umetnosti IVA.lab, čiji gosti će biti vizuelni umetnici –  Saša Tatić, Mila Panić, Jelena Prljević i Miloš Bojović.

Na dosadašnjim kampovima gostovalo je više od 260 učesnika iz više od 60 zemalja. Snimljena su 53 dokumentarca i osvojeno je više od 20 nagrada na svetskim filmskim festivalima. Poseban uspeh je postigao film „Dolina vladara“, Efima Graboja, koji je 2019. godine nominovan za najbolji kratkometražni dokumentarni film Međunarodne dokumentarističke asocijacije (IDA).

Podrška

Ovogodišnje programe je podržala Vlada Švajcarske, u okviru projekta „Kultura za demokratiju”, koji sporovodi Hartefaktfond, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka i Opštine Požega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari