„Interakciju“ požeškog Filmarta podržala Vlada Švajcarske 1Interakcija/Foto: Milica Đorđević

Projekat „Interakcija 2022”, Nezavisnog filmskog centra Filmart iz Požege, podržala je Vlada Švajcarske, u okviru prvog poziva za realizaciju kulturnih i umetničkih projekata i partnerskih projekata u okviru programa Kultura za demokratiju.

Taj program podržava nezavisnu kulturnu scenu u Srbiji tako što, koristeći kulturu i umetnost, podstiče kritičko i kreativno razmišljanje o društvenim temama od važnosti za lokalne zajednice.

Takođe, podstiče saradnju aktera na nezavisnoj kulturnoj sceni, kreirajući prostor za promociju pluralističkih vrednosti i interkulturalnog dijaloga u Srbiji.

Prva faza projekta, objašnjavaju u Filmartu, traje od oktobra 2021.godine do februara 2025. i sprovodi ga Hartefakt fond.

Na poziv je stiglo 40 projekata, od kojih je šest podržano.

„Interakciju“ požeškog Filmarta podržala Vlada Švajcarske 2
Foto: Milica Đorđević

„Interakcija“, kao međunarodni studenstki filmski kamp, realizuje se od 2006. godine u zapadnoj Srbiji. Od ove godine projakat se razvija u tri programa: Interakcija – studentski filmski kamp, Interakcija – festival kratkog dokumentarnog filma i Interakcija – radionica dokumentarnog filma.

Takođe, ove godne, u okviru kampa, biće producirana tri kratka dokumentarna filma uz učešće 15 studenata filmskih škola iz celog sveta.

Festival je posvećen kratkim, kreativnim dokumentarcima koji, originalnošću i inovativnošću, doprinose pomeranju granica dokumentarnog filma, dok je radionica namenjena svima onima koji žele da unaprede znanje i veštine iz kreativnog dokumentarnog filma.

„Interakciju“ požeškog Filmarta podržala Vlada Švajcarske 3
Foto: Milica Đorđević

Projekat se realizuje u Požegi, Užicu i Čačku, a u cilju afirmacije kratkometražnog dokumentarnog filma, kao sredstva koje dopinosi razvoju publike, interkulturalnoj osetljivosti i decentralizaciji kulture.

Nosilac projekta je NFC Filmart iz Požege, a partneri su Centar za razvoj audiovizuelnih medija Kinokult iz Čačka, Poslovni klub zapadne Srbije iz Užica i Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs iz Beograda.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari