E-Strip Ministrovanje: Satirom do promena 1

Novi internet strip Ministrovanje koji govori na satiričan način o prosveti i nauci u Srbiji, objavljen je u oktobru 2017. godine.

Projekat je besplatan i dostupan svima putem Fejsbuka, Instagrama i Tvitera. Za novu godinu objavljeno je i posebno e-izdanje od 17 epizoda.

– Glavni junak Ministrovanja se zove Miladin Šarlatanović i on delima i inicijalima najviše podseća na aktuelnog ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ali nažalost ne samo na njega. On je oličenje svih onih funkcionera koji stavljaju privatno iznad državnog i politiku iznad struke. Ministrovanje je zato društveni komentar koji pred najširu populaciju iznosi teme koje treba da doprinesu boljem razumevanju posledica do kojih dovodi neodgovorno rukovođenje državnim organima, ističe za sajt Danasa autor stipa pod pseudonimom Gensek.

Strip predstavlja mešavinu odredbi i članova Zakona o visokom obrazovanju, dualnom obrazovanju i drugih prosvetnih akata sa karikaturama ministra Šarlatanovića i propratnih junaka priče.

– Ovaj strip želi da ustanovi novu platformu prezentacije kako za druge autore koji svoj angažman ne razdvajaju od stvarnog života i ne vide ga kao jednokratnu razonodu, tako i za građane koji bi voleli da razumeju kako jedna reč u nekom zakonu ili lične ambicije pojedinih funkcionera dovode do globalne korupcije na fakultetima, povratka Miće Megatrenda, potencijalne zloupotrebe kroz dečji rad, poskupljenja boravka u predškolskim ustanovama i svega drugog o čemu govori Ministrovanje. Voleo bih da kroz ovaj i druge medije vidimo i razumemo vezu između pravih uzroka i njihovih posledica, kako bismo u budućnosti donosili odgovorne i informisane odluke, objašnjava Gensek.

Na početku stripa nalazi se pismo predsednici Vlade u kojem se navodi kako bi autor želeo da “u 2018. godini nađemo nekoga ko će sa više znanja i osećanja voditi ovo važno ministarstvo (Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog napretka)”.

– To pismo i taj strip su 31. decembra upućeni Kabinetu predsednice Vlade Ane Brnabić. Smatram da autori koji deluju u javnom prostoru treba da budu društveno angažovani i da se njihov rad ne završava pasiviziranjem nakon objave crteža ili teksta, već vidiljivom i merljivom promenom u zajednici, zaključio je Gensek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari