Ekskluzivni gej trenutak u jednom Diznijevom filmu 1

Film „Lepotica i zver“ biće sutra premijerno prikazan od 19.30 u bioskopu Cineplexx Ušće, a igrana adaptacija Diznijevog animiranog klasika iz 1991. godine od sutra je u sinhronizovanoj i titlovanoj verziji i na redovnom repertoaru domaćih bioskopa.

Novi film stare likove preoblikuje za modernu publiku, ali ostaje veran originalnoj poruci da prava lepota dolazi iznutra. „Lepotica i zver“ je bajkovita priča o putovanju Bele, pametne, lepe i nezavisne mlade žene koju je zarobila Zver. Uprkos strahu, ona će se sprijateljiti sa začaranom poslugom zamka i naučiće da prevaziđe spoljašnjost zveri shvativši da se unutra nalazi dobrodušni princ. Autori filma na čelu sa rediteljem Bilom Kondonom od francuske bajke iz 18. veka hteli su da načine korak ka povratku mjuzikla na bioskopsko platno.

„Želim da publika prihvati formu mjuzikla i da shvati da muzičke numere u filmu ne odvraćaju pažnju, niti je prekidaju. One produbljuju radnju i pomažu da se stvori značenje“, objasnio je reditelj. Kondon je odlučio da proširi poznatu priču tako što će film dati uvid u prinčev život pre nego što je postao Zver, ali i Belin život pre odlaska u zamak.

Ipak, ono zbog čega se poslednjih dana najčešće govori o ovom naslovu jeste činjenica da je ovo prvi put da je u jednom Diznijevom filmu neko od likova otvoreno gej. Naime, lik Lefo, koga igra DŽoš Gad, tokom filma shvata da je zaljubljen u svog prijatelja Gastona. Reditelj nije hteo da otkrije šta će se tačno dogoditi do kraja filma sa njih dvojicom, ali je naglasio da je ovo „ekskluzivni gej trenutak u jednom Diznijevom filmu“. Nakon što je Ministarstvo kulture u Rusiji odlučilo da „Lepotica i zver“ u ovoj zemlji bude prikazana sa oznakom 16+, distribucija u nekim zemljama je i dalje na čekanju jer film navodno „promoviše homoseksualnost“. Takva situacija je u Maleziji gde su cenzori insistirali da se film prikazuje bez „gej scena“ i to sa oznakom sa starije od 13 godina. Studio Dizni je zato odlučio se distribucija ipak odloži do daljnjeg.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=pmeqG1PGaBE]

U ulozi Bele našla se Ema Votson, dok Den Stivens igra Zver, Luk Evans je Gaston, a oskarovac Kevin Klajn Moris Belin ekscentrični otac. Glasove čarobnoj posluzi pozajmili su Juan Makgregor, Stenli Tuči, Odri Makdonald, Ian Makelen, Ema Tomson…

Inače, „Lepotica i zver“ je svojevremeno bio prvi animirani film koji je bio nominovan za Oskara u kategoriji najboljeg filma, a osvojio je dva Oskara, tri Zlatna globusa i četiri Gremi nagrade, među brojnim ostalim nagradama. Ovaj film je bio prvi animirani film koji je zaradio preko sto miliona dolara i prvi Diznijev animirani film koji je postao pozorišni mjuzikl koji se na Brodveju prikazivao 13 godina, a preveden je na osam jezika i prikazivao se u preko 20 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari