Euroimaž finansira srpski film 1

Eurimaž, fond Saveta Evrope za podršku filmu, podržao projekat novog filma Srdana Golubovića Otac i projekat filma reditelja Vinka Brešana Država kao manjinsku produkciju, saopštio je danas Filmski centar Srbije.

Filmu Otac koji treba da režira Srdan Golubović, (Apsolutnih sto, Klopka i Krugovi), odobrena je pomoć od 240 hiljada evra.

Komisija je projekat ovog filma ocenila srednjom ocenom 9,75. Film Otac je koprodukcija Srbije, Francuske, Nemačke, Hrvatske i Slovenije.

Na filmu sarađuju produkcijske kuće: Baš Čelik (Srbija), ASAP Films (Francuska), Neue Medioplos Filmproduktion GMBH (Nemačka) i Propeler Film, d.o.o. i SCCA/PRO.BA (Hrvatska), i Vertigo (Slovenija).

Ovom projektu su prethodno odobrena sredstva i na konkursu Filmskog centra Srbije, kao i Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC). Osim toga, Golubovićev Otac je dobio i podršku u Francuskoj, na konkursu CNC-a Francuskog centra za film i pokretne slike, agencije pri tamošnjem Ministarstvu kulture.

Eurimaž je odobrio i pomoć i od 240 hiljada evra za novi filma Vinka Brešana Država, (Kako je počeo rat na mom otoku, Maršal, Svjedoci, Nije kraj…).

Brešanova Država (What a Country), ocenjena je srednjom ocenom 9,50, a budući da je jedan od koproducenata beogradska kuća Zillion film, ovo ostvarenje je, izmeću ostalog, i manjinska srpska koprodukcija.

Projekat filma Država je u kategoriji manjinskih koprodukcija potpomognut i na konkursu Filmskog centra Srbije sredinom maja ove godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari