Evropska priznanja za srpskog slikara 1Foto: Eve Morcrette

Srpski umetnik Vladimir Lalić je ovogodišnji laureat prestižne nagrade za slikarstvo koju dodeljuje francuska Akademija lepih umetnosti – Prix Paul Louis Weiller.

Na svečanoj dodeli ove i drugih nagrada, uz prisustvo brojnih akademika, kao i predsednice Edith Canat de Chizy, rečeno je da se nagrada Paul Louis Weiller, koja nosi ime jednog od slavnih članova Akademije, dodeljuje kao podsticaj za razvoj slikarstva. Nagrada pod ovim imenom se daje za slikarstvo i vajarstvo. Lalić je nagradu dobio na predlog našeg i francuskog akademika i slikara Vladimira Veličkovića i tako postao prvi Srbin koji je dobio ovo priznanje. Laliću je ovo druga internacionalna nagrada za slikarstvo ove godine. Specijalnu nagradu žirija je dobio u Trstu, na internacionalnom konkursu za vizuelne umetnosti – LYNX, a sredinom ove godine ušao je u uži krug za prestižnu francusku nagradu iz fonda Antoan Maren.

Lalić je tokom oktobra u Parizu priredio samostalnu izložbu u galeriji „Eric Gizard“ gde se publici predstavio sa novim radovima na papiru, a najavljuje novu veliku izložbu na jesen 2018. u novootvorenoj galeriji „Boris“, takođe u Parizu. Interesantna činjenica je da ovaj mladi autor nije samo ostvareni umetnik na polju vizuelne umetnosti. Četiri godine je član hora Viva vox, možemo ga takođe čuti kao solistu u postavci opere „LJubavni napitak“, kao i u mjuziklima „Rebeka“ i „Jadnici“ u beogradskom Madlenianumu. Od 2000. godine do današnjeg dana nastupao je na preko 300 koncerata sa autorskim bendovima, a već 10 godina je frontmen i idejni tvorac benda „Organized Chaos“ sa kojim je ove godine nastupio na festivalu u Holandiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari