Fasada mog grada, ali bez murala 1

Po tradiciji festivalom pod nazivom „Street art“ Kulturni centar „Ribnica“ iz Kraljeva zaokružuje svoj letnji ciklus aktivnosti. Program ovogodišnjeg, sedmog po redu festivala, počeće likovnom radionicom „Slikajte sa Slađom!“ 21. avgusta, koja će se nastaviti i 22. i 25. avgusta od 17 časova u dvorištu Francuske kuće.

Radionicu će voditi likovna pedagoškinja i slikarka Slađana Miljković, a namenjena je učenicima Umetničke škole, studentima likovnih akademija i mladim ljubiteljima umetnosti. Slađana Miljković već trinaest godina zaredom uspešno vodi likovni atelje „Linija“, kroz koji je prošlo više od 200 dečaka i devojčica od kojih su mnogi nastavili sa usavršavanjem u srednjim i visokim umetničkim školama u zemlji i inostranstvu, ostvarujući zapažene rezultate. Ova umetnica bila je učesnik i prvog „Street art“ festivala, kada su njeni učenici oslikali stepenište kraj Atletskog stadiona, koje je ovih dana srušeno zbog rekonstrukcije.

Tema ovogodišnje likovne radionice „Fasada mog grada“ ujedno je i tema ovogodišnjeg „Street art“ festivala koji je koncipiran kao mesto okupljanja mladih stvaralaca koji svoja dela stvaraju na javnim mestima i na javnim površinama.

Ovaj vid stvaralaštva je i u Kraljevu uživao podršku lokalnih vlasti još od pre desetak godina kada je na inicijativu Dimitrija Jovanovića, tadašnjeg direktora Kulturnog centra „Ribnica“, počelo plansko i organizovano oslikavanje velikih zapuštenih fasada zgrada u Kraljevu, u čemu su učestvovali i tadašnji studenti Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu predvođeni docentom Miroslavom Lazovićem. Tako je Kraljevo postalo svojevrsna galerija na otvorenom sa više od stotinu oslikanih murala na zgradama i drugim javnim površinama ali, nažalost, ove godine nije predviđeno da se bilo koja javna površina u gradu ukrasi tokom održavanja „Street art“ festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari