“Feničanke” Narodnog pozorišta iz Sarajeva predstavile se požarevačkoj publici 1

Druge večeri pozorišnog festivala “Viminacijum fest” Narodno pozorište Sarajevo odigralo je predstavu Feničanke u režiji Ozrena Prohića.

 U izvanrednoj glumačkoj ekipi, izdvojila se, po oceni žirija publike, Mediha Musliović u ulozi Jokaste.

Nakon predstave Ričarda trećeg u izvođennju zagrebačkog kazališta Gabela, koja je požarevačku publiku oduševila, nastupilo je Narodno pozorište iz Sarajeva sa predstavom Feničanke. I ovu predstavu požarevčki ljubitelji pozorišne umetnosti su izuzetno prihvatili I gromkim aplauzom nagradili. Za glumicu večeri proglašena je Mediha Musliović, koja je nagrađena poklon paketima grada Požarevca CZK”Požarevac”.

Bojan Nikolić amaterski glumac amaterskog pozorišta “Milivoja Živanović” kaže da predstavu koju su izveli glumci Sarajevskog narodnog pozorišta je adaptacija antičke drame Feničanke(Euripid) Lade Kaštelan koja koespodira sa današnjim vremenom, bavi se temama koje su univerzalne I aktuelne.

Inače, prema navodima iz sadržaja predstave,Feničanke su grupa žena iz Feničkog Tira, koje u današnjem vremenu mogu biti bilo ko. Osobe koje sutragajući za boljom budućnošću postale izbeglicei sada nemaju kuda. Metaforički rečeno nalaze se između neba I zemlje. Zatočeni su u tuđem svetu bez ičega, niko ne zna ni gde se nalaze I postepeno, na neki način gube svoj identitet.

U opisu sadržaja predstave kaže se da je preko mita ispričana priča o problemima koji su I danas jako akteulni. Posmatrajući stvari od antike do danas, u suštini se ništa ne menja. Napreduje civilizacija, imamo tehnološka otktića, ali međuljudski odnosi ostaju isti, jedino se sukobi vode različitim sredstvima. Ljudska pohlepa je uvek jača od svega. U ovoj drami svaki lik je zaukupiran samim sobom I ima interakciju sa drugim likovima tek onoliko koliko ima vlastite koristi od nje..

Žiri publike svake večeri bira glumca ili glumicu večeri koji učestvuju kao kandidati za najboljeg glumca Festivala. Na kraju Festivala stručni žiri koji radi u sastavu: Dejan Mijač-reditelj,Miodrag Tabački- professor FDU I glumac, Saša Torlaković, doneće odluku ko je najbolji glumac prvog pozorišnog Festivala”Viminacijum fest”, kao I odluku o najboljoj predstavi Festivala.

Novčana nagrada za najbolju predstavu, uz nagradu „Viminacium maximus“, iznosi 750 hiljada dinara, dok je novčana nagrada za najboljeg glumca festivala, uz nagradu „Zlatna fibula“, 200 hiljada dinara. Grad Požarevac je finansirao festival, a iz budžeta je izdvojeno nešto manje od 9 miliona dinara.

Poslednjeg dana festivala, u čast pobednika, koji će dobiti nagradu „Zlatna fibula“, nastupiće novosadski „Big bend“ – hor i orkestar opere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari