Festival Gašin sabor u Beogradu od 9. do 11. maja 1

Međunarodni festival humorističko-karikaturalnog i porodičnog stripa Gašin sabor — tematski jedinstven u Jugoistočnoj Evropi — svoje drugo redovno izdanje ponovo ima u Dečjem kulturnom centru Beograda, od četvrtka 9. maja, sa svečanim otvaranjem u 12 časova.

Programi će trajati do subote 11. maja i biće krunisani završnom ceremonijom u 15 časova, sa dodelom priznanja Vitez i Dama od duha i humora, kao i Velikom poveljom Gašinog sabora za „izuzetan doprinos svetskoj umetnosti humora, karikature, šeprtljenja i sanjarenja“, najavili su organizatori.

Tokom „tri dana smeha“, kako kaže zvanični slogan festivala, publici se na opušten način nude izložbe sa vođenim turama, besplatni časovi crtanja i pisanja za sve generacije, umetničke radionice, promocije, predavanja, projekcije, stručni skup, tržnica knjiga i svakodnevno druženje sa stvaraocima i stručnjacima, uvodeći laike u polje humorističkog i karikaturalnog stripa.

Zainteresovane obrazovne ustanove mogu da zakažu termine grupnih poseta izložbama, master klasama i radionicama prijavom Lidiji Seničar, urednici likovnog programa festivala „Radost Evrope“ (telefon 060 167 33 45 ili e-pošta [email protected])

Kako se ističe u saopštenju organizatora, glavni gost sabora je doajen srpske kulture, likovni umetnik Lazo Sredanović, a glavna domaća tema je obeležavanje 50 godina njegovog stripa „Dikan i Stari Sloveni“ kojeg je crtač sa scenaristom Nikolom Lekićem stvorio 1969. na stranicama „Politikinog Zabavnika“.

Sredanović će se tri dana družiti sa svojim brojnim čitaocima, predstavljajući izložbu kao i seriju knjiga „Dikan“, koja donosi sabrane stripove o najsmešnijem slovenskom pretku u izdanju „Everest medije“.

Glavna međunarodna tema je delo jednog od očeva evropskog stripa, velikog srpsko-ruskog umetnika Đorđa Lobačeva (1909–2002), povodom 110 godina od rođenja, obeležena ekskluzivnom izložbom i promocijama sabranih dela ovog velikana u izdanju kuće „Makondo“, te najavom kapitalne monografije Zdravka Zupana „Lobačev: Čardak i na nebu i na zemlji“ u izdanju londonsko-beogradske kuće „Modesti stripovi“.

Ove godine će naše stripske veze sa ruskom kulturom biće istaknute i preko predstavljanja doprinosa koji su dali i daju Vasilije Afanasijev, Irina Antanasijević i drugi.

Takođe, ugledna imena evropskog stripa Slaviša Ćirović i Bojan M. Đukić predstaviće ekskluzivno svoje opuse za decu i mlade autorskim izložbama i ličnim prisustvom na master klasama.

Biće održane i promocije, tribine i predavanja o opusima tridesetak autora, a tokom trajanja festivala moći će da se kupe stripovi i druga izdanja po povlašćenim cenama.

Radionice sa decom, omladinom i svim drugim naraštajima koordiniraće prof. Vladimir Vesović iz Škole i radionice „Đorđe Lobačev“, a učestvovaće i drugi velikani karikaturalnog, humorističkog i porodičnog stripa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari