Festival ruske klasične muzike Boljšoj od 13. do 15. jula na Mokroj Gori 1

U Drvengradu na Mokroj Gori od 13. do 15. jula biće održan peti festival ruske klasične muzike Boljšoj, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

„Kad festival ima jedno ili dva izdanja, kaže se da je još uvek u povolju. Mi sada već možemo da kažemo da je Boljšoj postao ozbiljna tačka na kulturnoj mapi Srbije“, kazao je osnivač festivala reditelj Emir Kusturica.

On je dodao da u vremenu u kome živimo ovaj festival predstavlja pravi izbor, jer danas sve što se dešava mora da ima populističku dimenziju.

„Ovde se radi o festivalu gde dolazi jedan pristojan broj ljudi, a isti taj broj ljudi predstavlja i publiku. Radi se o mladim talentima koje mi udomimo na tri dana. Oni se tamo sretnu sa velikim autorima i pokažu šta znaju“, objasnio je Kusturica.

Ove godine u takmičarskom programu biće 60 mladih talenata iz Srbije, Republike Srpske i Rusije. Oni će se takmičiti za zlatnu, srebrnu i bronzanu matriošku u dve starosne kategorije – od 13 do 18 i od 18 do 25 godina. O najboljima će odlučivati žiri koji čine: Danijela Jović, direktorka škole za muzičke talente iz Ćuprije, ruski pijanista Jurij Rozum i profesor Zoran Komadina.

„To je uzrast u kome muzičari stasavaju. NJima se ne posvećuje mnogo pažnje. Mi želimo da se na toj bini desi isto što i na Kustendorfu. Da sa te pozornice zakorače na onu malo veću. Da uđu u svet ozbiljnih umetnika“, kazao je Kusturica, dodajući da je festival tako osmišljen da ohrabruju sve one koji počinju i podstiče ih da zakorače u jedan ozbiljan muzički svet.

U okviru revijalnog programa prve večeri festivala nastupiće violinista Roman Simović, mecosopran Milijana Nikolić, violončelista Justus Grim i violinistkinja Tatjana Samuil. Prema Kusturičinim rečima, specijalni događaj biće dolazak jednog najvažnijih dirigenta na svetu Valerija Georgieva. Druge noći nastupa klavirski kvintet Romana Simovića koji je posebno oformljen povodom petog, jubilarnog Boljšoj festivala. Takođe, u programu ovogodišnjeg festivala je i koncert simfonijskog orkestra Boljšoj koji nastupa pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića. Kusturica je najavio da će gost festivala biti i Bora Đorđević, frontmen rok benda Riblja čorba.

Sanja Lubardić, zamenica generalnog direktora i direktorka Funkcije za odnose s javnošću i komunikacija kompanije NIS, naglasila je da festival ove godine slavi mali jubilej, budući da je pre tačno pet godina počela saradnja između kompanije Gasprom njeft i reditelja Emira Kusturice. Ona je istakla da je ideja tada bila da se da podrška mladim talentima iz oblasti klasične muzike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari