Film "Dolina vladara" u izboru za IDA nagradu 1Dolina vladara Foto: Interakcija

Film „Dolina vladara“, koji je snimjen tokom Međunarodnog studetskog filmskog kampa „Interakcija“, koji se održava u Požegi, uvršćen je u najuži izbor za nagradu IDA (International Documentary Association).

IDA (Međunarodna dokumentaristička asocijacija) je objavila nominacije za 35. godišnju nagradu u kategorijama – najbolji dugometražni i najbolji kratkometražni dokumentarni film, a na listi od 21 kratkometražnog dokumentarnog filma je i srpsko-izraelsko ostvarenje „Dolina vladara“, reditelja Efima Graboja.

Pored reditelja iz Izraela, multinacionalnu autorsku ekipu filma čine i Valid Mesnaoui (montažer) iz Maroka, Konstanca Sandoval (direktorka fotografije) iz Argentine, Anton Levkin (dizajner zvuka) iz Rusije i Milena Šmigić (organizatorka) iz Srbije.

Poetski dokumentarac priča o ljudima koji svoje poslednje godine proživljavaju u staračkom domu na brdu Zabučje iznad Užica. I dok „čekaju“, zatvoreni među zidovima i u svojim umornim telima, bore se za slobodu svoje duše koja postaje jedino mesto na kom se mogu osećati mlado i živo.

Film je snimljen u produkciji požeškog Nezavisnog filmskog centra „Filmart“ i „Okapi“ studija iz Izraela, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Opštine Ivanjica i Cinnamon Films.

IDA Awards spada među najprestižnije svetske ceremonije posvećene dokumentarnom filmu, a ove godine nagrade će se dodeliti 7. decembra u Paramaunt studiju u Los Anđelesu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari