Film Pedra Almodovara „Bol i slava“ u bioskopima (VIDEO) 1Foto: Promo

Film Pedra Almodovara „Bol i slava“, posle premijernih projekcija na letnjim festivalima, započinje bioskopski život od 24. oktobra.

Ovogodišnji dobitnik Zlatne palme za najbolju mušku ulogu, Antonio Banderas, tumači lik Salvadora Maljoa koga psihičke i fizičke tegobe sprečavaju da radi ono što najviše voli – da snima filmove.

U svojoj izolovanosti on se vraća u prošlost i preispituje izbore koje je napravio. Kroz ovu intimnu dramu prepliću se tri različita razdoblja u njegovom životu: detinjstvo u šezdesetim godinama kada je njegova porodica započela novi život u Valensiji; doživljaj prve želje; boravak u Madridu tokom sedamdesetih gde pronalazi i gubi prvu veliku ljubav; otkrivanje kinematografije; i sadašnjost prepuna praznine. Pisanje sada postaje njegova jedina terapija kroz koju će pokušati da nađe svoj spas.

Prema Almodovaru, film „Bol i slava“ je, sasvim nenamerno, postao treći deo spontano stvorene trilogije kojoj su bile potrebne trideset dve godine da bude završena. Prva dva dela su Law of Desire i Bad Education. U sva tri ostvarenja glavni junaci su muški likovi koji se bave filmskom režijom i tri kinematografske fikcije su stubovi priča, ali način na koji se ogledaju u stvarnosti, razlikuje se u svakom od njih.

http://https://www.youtube.com/watch?v=al5BrmGslpY&feature=youtu.be

Bol i slava“ otkriva dve ljubavne priče koje su ostavile veliki trag na glavnog junaka, dve priče određene vremenom i sudbinom koje se jedino mogu rešiti u fikciji. „Kroz film pratimo Salvadora kroz detinjstvo, zrelo doba do momenta kada ga zatičemo izolovanog, depresivnog, žrtvu raznih bolesti, odsečenog od sveta i iz filma“, kaže Almodovar. „Poistovećujem se sa svim epohama, znam mesta i osećaje kroz koje lik prolazi. U početku sam sebe uzeo kao referencu, ali kada jednom počnete da pišete, fikcija postavlja svoja pravila i udaljava se od porekla. Stvarnost mi pruža prve redove, ostalo moram da izmislim. Barem, to je igra koju volim da igram“, dodaje on.

Almodovar je kroz ovaj film dao i jedan poseban lični pečat. „Moja kuća je ista kao ona u kojoj živi Banderasov lik. Nameštaj je moj ili je reprodukovan za tu priliku, kao i slike na zidovima. Pokušali smo da napravimo Antonijev lik, posebno njegovu kosu, da izgleda kao moja. Cipele i većina odeće, takođe pripadaju meni“, kaže on, ističući: „Sećam se da sam tokom proba rekao Antoniju: Ako misliš da će ti u bilo kojoj sekvenci pomoći da me imitiraš, možeš to da uradiš. On je rekao, ne, to nije neophodno. I bio je u pravu. Njegov lik nije ja, već je bio u meni.“

Filmom „Bol i slava“ Almodovar obeležava osmu saradnju sa Banderasom, šestu sa Penelope Kruz, a posle skoro trideset godina, u njegovom filmu ponovo igra Hulieta Serano sa kojom je sarađivao na većini svojih filmova iz osamdesetih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari