Filmovi „Mrak“ i „Kelti“ u trci za nagrade 33. festivala u Trstu     1Foto: Promo

Novo ostvarenje “Mrak” scenariste i reditelja Dušana Milića doživeće svetsku premijeru u okviru glavnog takmičarskog programa 33. Filmskog festivala u Trstu, a projekcija je  zakazana 23. januara. 

Film „Mrak“ je nastao u srpsko-dansko-bugarsko-italijansko-grčkoj koprodukciji, radnja se dešava u vreme Martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, posle Uskrsa 2004. godine, a Milić u ovom psihološkom trileru otvara temu života u stalnom strahu srpske devojčice Milice koja, nakon što su joj otac i ujak nestali, ostaje sama sa majkom i dedom u sablasnoj kući.

Porodicu čuvaju prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog KFOR-a čija prekomanda, ipak, menja sve…

U autorskoj ekipi filma su direktor fotografije Kiril Prodanov, scenograf Milenko Jeremić, kostimografkinja Lidija Jovanović, montažer Janis Halkijadakis i kompozitor Kristijan Ejdnes Andersen, koji je dožoveo svetsku slavu kao čest saradnik kultnih reditelja Larsa fon Trira i Nikolasa Vindinga Refna.

Glumačka ekipa ove psihološke drame takođe je međunarodna – glavne junake igraju Danica Ćurčić, Slavko Štimac, Miona Ilov, Flavio Parenti, Ivan Zerbinati, Nikola Kent, Daren Peti, Nikola Rakočević, Slaviša Čurović, Slađana Bukejlović…

Producentkinja je Snežana van Houvelingen, a na filmu su sarađivale filmske kuće Film Deluxe International, This and That Productions, Firefly productions, Space Rocket Nation, A_Lab, RFF International i GRAAL Films, uz podršku Filmskog centra Srbije, evropskog fonda Eurimaž i drugih fondova.

Domaća premijera novog ostvarenja Dušana Milića zakazana je u okviru takmičarskog programa 50, jubilarnog Festa, koji će biti održan od 25. februara do 6. marta.

U trci za nagrade 33. Festivala u Trstu u čijoj su žiži i dalje kinematografije sa područja Centralne i Istočne Evrope je i nagrađivano debitantsko ostvarenje „Kelti“, koje je rediteljki Milici Tomović donelo brojna priznanja na svetskim i regionalnim festivalima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari