Deveti međunarodni studentski kamp „Interakcija 2014“ i Međunarodni masterklas dokumentarnog filma „Interdoc 2014“, završeni su projekcijama filmova u kulturnim centrima Beograda i Požege.

 Ta manifestacija, koja afirmiše filmsko stvaralaštvo mladih, podstiče multikulturalnost i doprinosi promociji naše zemlje u svetu, okupila je ove godine 36 učesnika iz 20 zemalja.

Tokom kampa, od 12. do 29. avgusta, 15 studenata filmskih akademija snimili su tri dokumentarna filma na temu „Portret bez okvira“ na teritoriji Požege i Čačka. Andrej Kolenčik, student režije iz Slovačke, koji je koautor pobedničkog filma „Postavka“ na ovogodišnjem „Kustendorfu“ u Drvengradu na Mokroj gori, boraveći u Čačku, snimio je film „Play“, u kockarnici, tretirajući život kao igru, postavljajući pitanje – želite li da je igrate? Kristo Tomi, student režije iz Indije, zajedno sa kolegama, snimio je u požeškom selu Uzići dokumentarac „Odvojen“ o porodici Borka Nikitovića, potporučnika koji se žrtvovao da bi spasao svoje vojnike u ratu, za šta je posthumno odlikovan ordenom za hrabrost. Treći film nosi naziv „Raspevane Požežanke“, u kome starije stanovnice tog grada „govore o životu i smrti i svemu između“, koji je snimio Luka Popadić, čiji su filmovi nagrađivani, a koji je, takođe, na ovogodišnjem „Kustendorfu“ nagrađen „Bronzanim jajetom“ za film „Mamci i udice“.

– Imajući priliku da pogledam filmove koji su nastali moram da priznam da sam duboko impresioniran njihovim kvalitetom. Mislim da je to potpuno neverovatno i iskreno sam srećan što mogu biti deo svega ovoga – poručio je, uoči požeške projekcije, Stefan Arsenijević, profesor režije na FDU u Beogradu, laureat berlinskog „Zlatnog medveda“, dobitnik nagrade Evropske filmske akademije, autor filma „(A)Torzija“, koji je bio nominovan za Oskara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari