Filmski festival posvećen oskarovcu Stivu Tešiću bez podrške Ministarstva 1

Međunarodni festival dugobrazloženo, prvi bio loše organizovan i nije bio dostojan imena i dela Stojana Stiva Tešića.

Savet festivala još uvek ništa nije odlučio i nije izvesno da će ga biti ove godine, ali moguće je da će biti organizovan na proleće sledeće godine, rekao je za Danas Mihailo Todorović.

„S obzirom na to da ukazano poverenje koje je dato festivalu dodelom finansijske podrške od prošle godine nije opravdano, kao i na osnovu negativnih izveštaja u medijima o organizovanju festivala, komisija smatra da ovaj projekat ne treba da dobije podršku Ministarstva. Ime Stojana Stiva Tešića nije na pravi način afirmisano“, navedeno je u rešenju ministra kulture o (ne)dodeli sredstava za sufinansiranje projekata. Ni u gradskom budžetu za ovu godinu nije planiran novac za njegovo održavanje, a predstavnici užičke vlasti navode da bi on trebalo da bude organizovan početkom ili na proleće naredne godine.

Festival koji su polovinom decembra prošle godine, uz mnoge nejasnoće, nedorečenosti i oprečne informacije, organizovali produkcijska kuća „Maja film“ i Grad Užice, posvećen je Stojanu Stivu Tešiću (1942 -1996), dramskom piscu, scenarista i romanopiscu, koji je stekao slavu u Americi i 1980. godine bio nagrađen Oskarom za scenario filma „Četiri prijatelja“ (Breaking Away). Festival je na brzinu organizovan, bio je koncepcijski nedorečen i sa mnogo organizacijskih i tehničkih propusta, a nije bila jasna ni njegova finansijska konstrukcija. I pored toga, podržali su ga Ministarstvo kulture sa 800.000 dinara i Grad Užice sa 700.000.

– S obzirom na to da se bližio Jugoslovenski pozorišni festival u novembru, razmišljalo se da festival odložimo za 2018, ali nismo mogli jer se novac od Ministarstva morao iskoristiti ove godine, rekao je tada Tihomir Petković, gradonačelnik Užica i predsednik Saveta festivala. Mihailo Todorović, direktor festivala i vlasnik preduzeća „Maja film“ koje je suosnivač, objasnio je tada da je ta manifestacija „osmišljena tako da se na njoj prikazuju savremeni evropski filmovi sa originalnim scenarijima.

Radoslav Zelenović, koji je zajedno sa Igorom Stankovićem odabrao program za prošlogodišnji festival, rekao je tada za Danas da je „u planu da se od naredne godine na festivalu premijerno prikazuju filmovi koji su snimljeni po originalnom scenariju, bez obzira na njihovo geografsko poreklo“.

Mogući termin januar ili februar

Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika Užica u ostavci, kaže da bi „festival trebalo da bude početkom naredne godine, ali da to još nije dogovoreno“. „Decembar je nezahvalan mesec za organizovanje takvih manifestacija. U novembru se održava Jugoslovenski pozorišni festival, u oktobru se raznim sadržajima obeležava Dan grada, a tokom leta je Međunarodni dečji festival folklora „Licidersko srce“. U januaru i februaru nemamo toliko kulturnih događaja i možda je pametnije da promenimo termin, rekao je za Danas Nešić i potvrdio da u budžetu za ovu godinu nije planiran novac za festival.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari