Filmski vodič od 11. do 18. jula 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

11. jul – U ratu

Francuski film „U ratu“ od danas će biti prikazivan na repertoaru bioskopa u Kombank Dvorani.

Od renomiranog reditelja Stefana Brizea na veliko platno stiže francuska drama „U ratu“ – priča o sukobu dve različite strane jedne industrije – radnika i poslodavca. Film je nominovan za najbolje ostvarenje na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu, a nosilac je i FIPRESCI nagrade za najbolji film na Festivalu evropskog filma na Paliću. Reditelj Brize ponovo je poverio glavnu ulogu nagrađivanom francuskom glumcu Vensanu Lendonu nakon veoma uspešne zajedničke saradnje na filmu „Mera ljudskosti“.

U najnovijem filmu „U ratu“ Lendon tumači lik Lorana – sindikalnog vođe protesta, oštrog i harizmatičnog predvodnika pobunjenih radnika. Uprkos velikim finansijskim žrtvama svojih zaposlenih i rekordnom profitu u toj godini, uprava Perin Industrije odlučuje da zatvori fabriku i ostavi zaposlene bez osnovnih prihoda, istaknuto je u saopštenju za medije povodom radnje filma i dodato da je 1.100 zaposlenih radnika i njihov predvodnik Loran Amedeo odlučuju da krenu u borbu protiv ovakve brutalne odluke, spremni na sve kako bi sačuvali svoja radna mesta.

Ukazano je i to da ova drama sa primesama dokumentarnog žanra obiluje i scenama gde je gledalac, zajedno sa protagonistima filma bačen u sukob, u kojem samo jedna strana može sve da izgubi.

11. jul – Poison Rose

Filmski vodič od 11. do 18. jula 2Džon Travolta i Morgan Friman zaigraće po prvi put zajedno u filmu Otrovna ruža (Poison Rose) koji je juče počeo da se prikazuje u bioskopima širom Srbije, navodi se u saopštenju za medije i dodato da je film inspirisan klasičnim noir filmom o bivšoj sportskoj zvezdi, koji radi kao privatni detektiv u Holivudu, a ustvari je okoreli kockar i alkoholičar.

„Karson Filips (Džon Travolta) dobija novi slučaj, koji ga odvodi u rodni grad Galveston u Teksasu, u potrazi za nestalom ženom. Tokom istrage moraće da se suoči ne samo sa samim vrhom organizovanog kriminala i bivšom ljubavnicom, veći i sa svojoj mračnom prošlošću“, navedeno je u saopštenju povodom radnje filma.

Scenario je napisan na osnovu istoimene knjige Ričarda Salvatorea, koji je i jedan od scenarista filma zajedno sa piscima kultnih filmova Midnight Run i Bad Boys.

Odličnu glumačku podelu ovog trilera predvode Džon Travolta (John Travolta) i Morgan Friman (Freeman), uz Brendana Frejžera (Fraser), Famke Jansen (Janssen), Peter Stormare, Robert Patrik, Kat Graham, kao i Ella Bleu Travolta, ćerka Džona Travolte i Keli Preston.

https://www.youtube.com/watch?v=FFEFEsRvcn4

11. jul – Grey Gardens

Filmski vodič od 11. do 18. jula 3Jedan od najznačajnijih ostvarenja dokumentarizma sedamdesetih, „Grey Gardens“, koji odiše ekcentrizmom i brutalnom iskrenošću dva glavna aktera, biće prikazan večeras na lokaciji Novi Bioskop Zvezda, naveli su organizatori projekcije.

Povodom radnje su istakli da „majka i ćerka, nekadašnje pripadnice otmenog društva, sada žive na svom zapuštenom imanju, okružene prljavštinom, mačkama i rakunima, odvojene od ostatka sveta“.

12. jul – The marriage of Maria Braun

Filmski vodič od 11. do 18. jula 4Velika romantična drama, „Brak Marije Braun“(1979.) predstavlja najbolje i najpoznatije delo Rajner V. Fasbinder-a i biće prikazano u petak na lokaciji Novi Bioskop Zvezda, istaknuto je u najavi događaja.

Povodom radnje filma ukazano je: „Rastrzana između dve ljubavi, Marija se bori sa sudbinom, a na kraju i strašnom tragedijom, kao ishodom ljubavnog trougla“. Povodom dela istaknuto je i to da pojava ovog filma znatno utiče na prodor novog, nemačkog filma u svet.

13. jul – Kratki socijalno angažovani film kao otpor

Filmski vodič od 11. do 18. jula 5Ivana Todorović će predstaviti svoj rad u Društvenom centru NNK, na brodu usidrenom ispod mosta Gazela sa novobeogradske strane. Videćemo tri njena filma koje je pravila u Srbiji, a nakon toga će uslediti diskusija“ istaknuto je povodom subotnje projekcije i dodato da filmovi Ivane Todorović postavljaju potanja: Kako da dokumentarnim filmom otvorimo dijalog o važnim društvenim temama? Može li takav film da pomogne glavnim akterima i njihovoj zajednici i kako? Može li da izazove razumevanje prema ovim ljudima i zajednici iz koje potiču i da nas pokrene, i kako?

Todorovic je rediteljka kratkih socijalno-angažovanih dokumentarnih filmova. Filmovi „Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka”, „A Harlem Mother“, „Rapresent” i „Svakodnevica romske dece iz bloka 71” prikazani su na više od 100 internacionalnih filmskih festivala poput 63. Festivala u Berlinu, Berlinale Shorts; IFF Rotterdam, The Traverse City Film Festival (festival Michael Moore-a), Palm Springs Shorts, Sarajevo Film Festival; Anthology Film Archive u Njujorku i Cultura Contemporiana de Barcelona. Ivanini filmovi dobitnici su brojnih priznanja na festivalima u Srbiji, Kosovu, Americi, Rusiji, Italiji, Kanadi. Film „A Harlem Mother“ je uvršten u online video biblioteku New York Times-a, ukazano je povodom njenog rada.

Filmovi koji će biti prikazani u subotu su:

  • When I was a girl, I was a boy/Ja kad sam bila klinac bila sam klinka

Dokumentarni film “Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka“ prikazan je na 63. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Film se bavi životom Goce tranvestita iz Beograda koja nam na iskren i krajnje simpatičan način priča svoju životnu priču. Radnja filma nas vodi kroz njen svakodnevni život.

  • Rapresent

Iako snimljen pre deset godina, “Rapresent” je film aktuelan više nego ikad. Ako se na kraju uzme i sudbina glavnog junaka onda je ovaj film omaž glavnom junaku, lucidnom Bojanu crtaču grafita i pokloniku hip hopa. On nam govori svoju priču dok jede ostatke dečije torte koju je našao u kontenjeru.

Tokom filma, ovaj mali gest prerasta u nesto simbolično, sliku izgubljenog detinjstva, ne samo Bojanovog kao ratnog siročeta vec i generacije koja je odrastala u senci jugoslovenskih ratova. Rapresent je je film o repu, hip hopu, životu na beogradskim ulicama, ali i institucijama koje ne funkcionišu i svima onima koji nisu imali sreće i koji su postali žrtve jednog bezidejnog sistema koji ne zna šta da radi sa mladima.

  • Svakodnevica Romske Dece iz Bloka 71/Everyday life of Roma children from Block 71

Svakodnevni zivot romske dece iz Bloka 71” je Ivanin prvi film, koji je napravila 2016-te za diplomski rad na katedri za Etnologiju i Antropologiji na Filozofskom fakultetu. Film govori o romskoj porodici Stanković koja se 2001. godine iz Aleksinca u potrazi za boljim životom preselila u Beograd.

Utočište su našli u nehigijenskom naselju na kraju jednog novobeogradskog bloka. Kroz optimisticnu priču dece koja otvoreno govore o svojim nadanjima, ukljucujuci obrazovne mogucnosti od kojih su često iskljuceni, upoznajemo se sa začaranim krugom obrazovanja romske populacije zbog kojeg je njihova sudbina zakovana na marginama društva.

15. jul – ALTERnoON

Filmski vodič od 11. do 18. jula 6Andergraund bioskop ALTERNOON je novi filmski serijal koji se održava u Omladinskom centru CK13 (Novi Sad) dvaput mesečno. Akcentujemo andergraund filmska ostvarenja koja za tematiku imaju DIY kulturu i bave se samom alternativnom umetnošću kao načinom razmišljenja. Serijal Alternoon se radi isključivo u edukativne svrhe te je ulaz na sve projekcije besplatan, saopštili su organizatori i za ponedeljak najavili filmove:

U 20 časova film „Raving Iran“ – priča o dva mladića iz Teherana koji su zaljubljenici u zapadnjačku elektronsku muziku. Nažalost, to je strogo kažnjivo u njihovoj državi a kršiocima zakona sledi smrtna kazna. Uprkos svemu, ova dva hrabra momka organozuju ilegalne rave žurke, u tajnosti produciraju elektronsku muziku u gluvo doba noći i svakodnevno svoj život time dovode u pitanje.

Jednog dana dobijaju e-mail poziv za nastup na prestižnom Evropskom elektronskom festivalu. Da li će uspeti da izađu iz konzervativnog Irana i ispune svoj višegodišnji dečački san? Ovaj film govori o borbi za osnovna ljudska prava i nagrađivan je prestižnim nagradama na festivalima dokumentarnog filma.

U 21.30, biće prikazan film „Friends Froever“ – priča o Nejtu i Džošu, dva muzičara koji nikada ne nastupaju u rok klubovima. Umesto toga, oni sviraju isključivo u svojoj kamp prikolici koju su namenski preuredili u mali rok klub i putuju tako od grada do grada svirajući na parkinzima, raskrsnicama ili ispred samih klubova.

Njihova prikolica sadrži sve što jedan pravi rok klub poseduje: binu, rasvetu, dim mašine, razglas i šank. Njih dvojica imaju misiju da svojim bendom Friends Froever spasu prljavi rok ‘n’ roll zvuk i povrate andergraund nazad iz mrtvih. Ovo je nesvakidašnja priča o prijateljstvu, ljubavi, muzici i nomadskom životu ‘na turneji’. Film je režirao njihov dugogodišnji prijatelj Ben.

15-19. jul – American Road Show: 50 godina misije Apolo 11

Filmski vodič od 11. do 18. jula 7Na zvučnicima u Kontroli misije u Hjustonu, 21. jula 1969. godine, čula se kratka poruka Nila Armstronga koja je glasila “Orao je sleteo” označivši uspešno sletanje lunarnog modula Eagle na površinu Meseca.

Postavši prvi čovek koji je hodao po površini nekog drugog nebeskog tela, Nil Armstrong je izgovorio svetu: „Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo“. Pridružio mu se i Edvin Oldrin. Treći astronaut Majkl Kolins, upravljao je komandnim modulom na orbiti“ ukazano je povodom najave serijala programa American Road Show koji će biti obeležena pedesetogodišnjica misije „Apola 11“, sledeće nedelje. Filmovi će biti prikazivani na lokaciji Američki kutak Beograd – American Corner Belgrade.

„Filmovi koji će biti oprikazani od ponedeljka 15.7. do petka 19.7. u 17 časova inspirisani su ovom tematikom i posvećeni istorijskom trenutku za čovečanstvo“ ukazali su organizatori događaja i najavili projekcije:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari