18. januar – I to je život

Maks vodi firmu za organizovanje događaja skoro 30 godina. Tokom karijere isplanirao je stotine zabava, ali mu je takav život napokon dosadio. Danas je Pjerov i Helenin veliki dan. Venčavaju se u predivnom zamku iz 17. veka.

Po običaju, Maks ništa nije prepustio slučaju, i sve je dovedeno do savršenstva. Konobari, kuvari, kuhinjsko osoblje, fotograf, bend, cvetni aranžmani – sve je na svom mestu. Međutim, venčanje iz snova lako bi se moglo pretvoriti u katastrofu koja klizi ka sigurnom fijasku. Turbulentne uspone i padove naizgled idealno organizovanog događaja gledaćemo kroz oči radnika zaduženih da najluđe probleme rešavaju u hodu – poput duhova! Jedini cilj – zabava mora da uspe!

Dužina trajanja filma: 117 min

Žanr: komedija

Država/Godina: Francuska/2018

Uloge: Jean-Pierre Bacri, Jean-Paul Rouve, Gilles Lellouche, Vincent Macaigne

Režija: Eric Toledano, Olivier Nakache

19. januar – Fabrika ništavila

Ovog vikedna u Domu kulture Studentski grad na programu je film “Fabrika ništavila”. Jedne noći grupa radnika shvata da administracija krade mašine i materijal iz sopstvene fabrike. Organizuju se da štite opremu i blokiraju izmeštanje proizvodnje te su primorani da besposleno stoje na svojim radnim mestima u znak protesta dok se nastavljaju poregovori o prekidu generalnog štrajka.

Pritisak dovodi do potpunog nervnog sloma radnika uz kolaps sveta koji ih okružuje. Fabrika ništavila je u isto vreme poziv na promišljanje celokupnog ljudskog rada u vreme kada kriza postaje dominantan oblik vladavine, himna kolektivne nemoći i muzika žaljenja.

Dužina trajanja filma: 176 min

Žanr: drama, mjuzikl

Država/Godina: Portugalija /2017

Uloge: Hoze Smit Vargas, Karla Galvao

Režija: Pedro Pinja

20. januar – Golem iz Lajmhausa

Horor-misterija „Golem iz Lajmhausa“, reditelja Huana Karlosa Medine, donosi priču baziranu na neoviktorijanskom romanu “Den Lino i Golem iz Lajmhausa”, autora Pitera Ekrojda iz 1994. godine. Film je smešten u 1880-e godine u Londonu, čijim ulicama hara ozloglašeni serijski ubica Golem – takozvani predak Džeka Trboseka.

Priča filma prati inspektora Skotland Jarda Džona Kildera, koji dobija zadatak da reši slučaj ubistva u četvrti viktorijanskog Londona po imenu Lajmhaus. Žrtva trovanja je dramski pisac Džon Kri, a njegova žena, čuvena londonska zabavljačica, Elizabet Kri je osumnjičena za ubistvo. Inspektor Kilder vrlo brzo otkriva da slučaj nije nimalo jednostavan, nakon što dešavanja dovede u vezu sa serijskim ubicom Golemom.

Dužina trajanja filma: 109 min

Žanr: triler

Država/Godina: Velika Britanija/2016

Uloge: Douglas Booth, Olivia Cooke, Sam Reid

Režija: Juan Carlos Medina

21. januar – Mali vampir

Omiljeno štivo dečaka Antona su strašne priče, posebno o vampirima. Jednog dana dobio je priliku da upozna pravog pravcatog mladog vampira Rudija, pa i njegovu sestricu Anu, i štaviše postaju i prijatelji.

Rudi se pokazao kao ljubazan, a najveću zapetljanciju u celoj priči izazvali su pokušaji Antonovih roditelja da upoznaju njegovog prijatelja. Ali kako objasniti neobičnosti vezane za Rudija – otrcani crni plašt koji nikada ne skida, zašto dolazi u sitne noćne sate i zašto stalno rukom pokriva usta.

Dužina trajanja filma: 83 min

Žanr: animirani, porodični

Država/Godina: Danska, Nemačka, Holandija/2017

Režija: Richard Claus, Karsten Kiilerich

22. januar – Čovek koji je došao na zemlju

U Jugoslovenskoj kinoteci 22. januara prikazuje se film “Čovek koji je došao na zemlju”. Prošlo je tačno dve godine otkako je preminuo slavni muzičar Dejvid Bouvi. Ovo je jedan od onih filmova u kome je Bouvi pokazao svoj nepresušan glumački talenat. Tomas Džerom NJutn, humanoidni je vanzemaljac i jedina nada planete osuđene na propast.

Kako bi spasio svoju rasu on dolazi na Zemlju koja mu se čini idealnom planetom za ostatak njegove rase. Zahvaljujući naprednom znanju on uspešno dizajnira par izuma koji mu ubrzo donesu ogromno bogatstvo. No, njegova tajna uskoro bude otkrivena i Tomas konačno otkrije sve mane ljudske rase.

Dužina trajanja filma: 148 min

Žanr: fantazija, drama

Država/Godina: Velika Britanija/1976

Uloge: Dejvid Bouvi, Rip Torn

Režija: Nikolas Roug

* Bioskopski repertoari mogu biti podložni promenama