Filmski vodič od 4. do 9. maja 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

4. maj – Skrivena ljubav

Filmski vodič od 4. do 9. maja 2Film “Skrivena ljubav” Luke Gvadanjina beogradska publika moći će da vidi u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 4, 6. i 7. maja u terminima od 18 i 20.30. Jedno od najzanimljivijih ostvarenja svetske kinematografije iz prošle godine, prikazano je samo na ovogodišnjem Festu, i kako neće biti na redovnom bioskopskom repertoaru, ovo će biti jedinstvena prilika da publika pogleda ovaj naslov na velikom platnu.  Čuveni pisac Džejms Ajvori za ovaj film je dobio Oskara za najbolji adaptirani scenario, a ovo ostvarenje bilo je nomiovano  i za najbolju glavnu mušku ulogu (Timoti Šalame), za najbolji film i najbolju muziku (Sufjan Stivens).

Radnja filma smeštena je u leto 1983. na sever Italije i prati Elia, naprednog sedamnaestogodišnjaka koji provodi dane u porodičnoj vili iz 17. veka. Jednoga dana u vilu stiže i Oliver, šarmantni američki naučnik, koji radi na svom doktoratu, i koji pomaže Eliovom ocu. Usred suncem okupanih predela pejzaža, Elio i Oliver otkrivaju raskošnu lepotu požude, koja se rađa tokom leta i koja će promeniti njihove živote.

Dužina trajanja filma: 132 min

Država/Godina: SAD/2017

Žanr: drama, romantični

Uloge:  Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg

Režija: Luca Guadagnino

5. maj – Baš sam lepa

Filmski vodič od 4. do 9. maja 3Rene Benet dobro zna kako je to kada si prosečan u svetu kojim vladaju oni savršenog izgleda i savršene genetike. Posle pada sa bicikla u teretani i povrede glave, Rene poveruje da je odjednom postala neodoljiva. Zahvaljujući sigurnosti u sebe koju do sada nije imala, počinje da niže i profesionalni uspeh u kozmetičkoj kompaniji za koju radi, a njena šefica, njen idol i uzor počinje veoma da je poštuje. Na samom kraju, Rene će shvatiti da je čarolija prestala, ali i da prava lepota nije na površini kože, već duboko u čoveku.

Dužina trajanja filma: 109 min

Država/Godina: SAD/2018

Žanr: komedija

Uloge: Amy Schumer, Michelle Williams, Aidy Bryant, Busy Philipps, Tom Hopper

Režija: Abby Kohn, Marc Silverstein

6. maj – Izvan granica realnosti

Filmski vodič od 4. do 9. maja 4U pitanju je avanturistička priča sa elementima mistike, romanse i trilera, a glavne uloge tumače Miloš Biković i Antonio Banderas. Radnja filma smeštena je u savremenu Moskvu. Talentovani kockar Majkl (Miloš Biković) okuplja grupu ljudi sa hipnotičkim, telekinetičkim i telepatskim moćima kako bi osvojio veliku svotu novca u kazinu. Međutim, on nailazi na mnogo snažnijeg mističnog rivala, i dovodi i sebe, i svoj tim u opasnost. Da bi spasio svoje prijatelje moraće da pređe sve granice.

Dužina trajanja filma: 101 min

Država/Godina: Rusija/2018

Žanr: biografski, drama, komedija

Uloge: Antonio Banderas, Miloš Biković, Lyubov Aksyonova, Alessandra Starr Ward, Evgeniy Stychkin

Režija: Aleksandr Boguslavskiy, Francesco Cinquemani

7. maj – Slatko od Ništa

Filmski vodič od 4. do 9. maja 5Ovogodišnji festival Beldocs 7. maja otvaraju dva domaća dugoočekivana dokumentrarac. Reč je o “Slatko od Ništa” Borisa Mitića, pravi festivalski hit u kome Ništa, umorno od našeg nerazumevanja, beži od kuće i dolazi da nam obrati prvi i poslednji put. Dokumentarne kadrove Ničega snimali su direktori fotografija u 70 zemalja, a glas Ničega, koje nam se sve vreme obraća u stihu, dao je Igi Pop.

Drugi film je “Poslednja avantura Kaktus Bate” Đorđa Markovića. Aleksandar Zograf, poznati strip autor otkriva neobičan strip iz perioda Drugog svetskog rata. Njegov junak je Kaktus Bata – mali kaktus zarobljen u saksiji. Zaintrigiran, Zograf istražuje život autora Kaktus Bate – malo poznatog umetnika Veljka Kockara. Uskoro otkriva da je Kockar uhapšen neposredno po oslobađanju Beograda 1944. godine. Optužen je da je bio agent Gestapoa i streljan.

Dužina trajanja filma: 65 min

Država/Godina: Srbija/2018

Žanr: dokumentarni

Uloge: Milutin Milošević, Tihomir Stanić, Viktor Savić, Ana Mandić

Režija: Đorđe Marković

8. maj – Ukradena princeza

Filmski vodič od 4. do 9. maja 6Ruslan, izgubljeni umetnik, koji mašta o tome da postane vitez, upoznaje prekrasnu Milu i zaljubljuje se u nju, ne sumnjajući ni trena da je ona kraljeva kći. Međutim, njihova sreća nije dugo trajala. Zli čarobnjak, Černomor ukrade Milu kako bi njenu ljubav pretvorio u svoju čarobnu moć. Ruslan kreće u potragu za ukradenom princezom kako bi dokazao da je ljubav jača i od magije.

Dužina trajanja filma: 85 min

Država/Godina: Ukrajina/2018

Žanr: animirani, fantazija, komedija

Uloge: Bojan Perić, Tamara Dragićević, Uroš Jovičić, Marko Marković, Nikola Vujovic, Peđa Damjanović, Dimitrije Stojanović, Stevan Pjale, Tomaš Sarić, Jelisaveta Karadžić

Režija: Oleh Malamuzh

9. maj – Neverovatna priča o džinovskoj kruški

Filmski vodič od 4. do 9. maja 7Najbolji prijatelji, slon Sebastijan i mačka Miću, žive u mirnom primorskom mestu Suncogradu. Svi žive srećno dok, iznenada, omiljeni gradonačelnik Džejbi ne nestane. Pecajući, Miću “hvata” bocu sa porukom od Džejbija, koji piše da je zaglavio na Tajanstvenom ostrvu i da treba da ga spasu. U boci se nalazi i semenka – iz koje, kad je posade, izraste džinovska kruška. Od kruške su napravili brod u kome Sebastijan, Miću i otkačeni profesor Glukoza kreću u opasnu avanturu gde se sreću sa gusarima, morskim zmajem i znatiželjnim duhovima. Svu hrabrost koju su imali su skoro potrošili, ali ipak ništa ne može sprečiti najbolje prijatelje da pronađu Tajanstveno ostrvo i vrate se kući s Džejbijem.

Dužina trajanja filma: 80 min

Država/Godina: Danska/2018

Žanr: animirani, komedija

Uloge: Zorana Bečić, Ivana Popović, Bora Nenić, Igor Damjanović, Bojan Lazarov, Milan Čučilović, Pavle Jeremić, Miloš Djurović, Rade Vukotić, Branislav Jerinić, Zoran Leković. Djurdjina Radić

Režija: Amalie Næsby Fick, Jørgen Lerdam

* Bioskopski repertoari mogu biti podložni promenama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari