FSC: Svetska premijera filma 'Oaza' na Venecijanskom filmskom festivalu 1Foto: EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI

Novi film Ivana Ikića „Oaza“ imaće svetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu, u okviru „Dana autora“, saopštio je danas Filmski festival Srbije (FSC).

Kako se navodi, to je drugi srpski film koji će tokom 2020. godine imati svoju premijeru na jednom festivalu A kategorije, pored filma „Otac“ Srdana Golubovića.

Dodaje se da je oba filma podržao Filmski centar Srbije.

Ikić je izjavio za FSC da će Venecija biti prvi festival koji će se fizički održati pred publikom i koji treba svetsku kinematografiju da probudi iz „kliničke smrti“ nastale usled pandemije korona virusa.

„Kada sam saznao da će film biti uvršten u zvanični program ‘Dani autora’ Venecijanskog filmskog festivala, osetio sam veliko rasterećenje, nakon svih ovih meseci strašne neizvesnosti, da li će film uopšte biti prikazan u bliskoj budućnosti. Na kraju, film je pronašao svoj put brže od svih mojih strepnji i nadanja“, naveo je Ikić.

Film „Oaza“ je koprodukcija Srbije, Holandije, Slovenije, BiH i Francuske.

Producenti filma su Sense Production iz Beograda, Marija Stojanović i Milan Stojanović, dok su koproducenti Kepler Film iz Amsterdama, Tramal Films iz Ljubljane, SCCA Pro.ba iz Sarajeva i Les Flms D’Antoine iz Pariza.

Projekat su podržali Filmski centar Srbije, Holandski filmski fond, Slovenački filmski centar i Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa (potprogram MEDIA) ipanevropski koprodukcioni fond Eurimages.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari