Glob teatar u Vili Stanković 1FOTO:STEFANA SAVIC

Svake godine krajem juna meseca Šekspir nam dovodi u goste pozorišta iz celog sveta.

Vila Stanković postaje Glob teatar a Dunav se pretvara u Temzu. Jedno od pitanja koje sve češće dobijam pred početak festivala jeste: šta to Šekspir festival čini posebnim u odnosu na druge naše festivale?

Svakom pozorišnom festivalu, pre svega, potrebne su odlične predstave da bi bio uspešan. Međutim siguran sam da pored predstava ono što Šekspir festival razlikuje od drugih domaćih festivala jeste potpuno drugačiji doživljaj. Činjenica da se festival dešava van grada za mnoge naše posetioce je izuzetna prilika da mogu čitav dan sebi da organizuju kao nekakav celodnevni izlet.

Većina odluči da dođe mnogo ranije, ručaju na Dunavu, ili odu i posete neki manastir na Fruškoj gori… zatim obiđu Vilu Stanković, koja je zaista čarobno mesto, sa predivnim pogledom na Dunav, saznaju nešto više o istoriji ove neobične rezidencije, njenom vlasniku dr Radenku Stankoviću i sl. Predstava pod zvezdanim nebom te večeri je nešto kao kruna jednog takvog dana. Susret sa pozorištima iz Indije, Belorusije, Irana, Velike Britanije, Turske, Finske, Belorusije, SAD, Grčke, Francuske, Kine, Velike Britanije… nesvakidašnji je pozorišni događaj. Mislim da sve to zajedno daje nekakvu posebnost festivalu.

Dobrodošli na šesti Šekspir festival!

Autor je direktor i osnivač Šekspir festivala

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari