Glumac čije su oči u drugom budile dete 1foto (BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ/DS)

Glumac i prvak Beogradskog dramskog pozorišta Marko Živić verovao je da ga svaka uloga čini boljim čovekom, kao i da svaka odgledana predstava može kao ljude da nas popravi. Verovao je da se vredi boriti i kad je bilo najteže, umeo je da okrene na šalu.

Oni koji su ga poznavali kažu da je bio kao antidepresiv i zato im je teško da poveruju da ga više nema.

Dragan Bjelogrlić koji je sa Živićem sarađivao u svojim rediteljskim ostvarenjima “Montevideo, Bog te video”, “Montevideo, vidimo se!”, “Senke nad Balkanom”, ističe za Danas da je kao glumac bio upečatljiv i zanimljiv u svakoj ulozi, od najmanje do najveće.

– Njegov Martin u predstavi “Let iznad kukavičjeg gnezda” je jedna od najlepših i najnežnijih uloga ikada odigranih na beogradskim scenama. Dobijao je ovacije publike posle svake predstave. Mogao je još mnogo toga. Otišao je nepravedno rano. Moj dobri Marko – rekao je Bjelogrlić za Danas opraštajući se od svog kolege i prijatelja.

– Divota ga je bilo sresti. Čim ga vidite, odmah se ozarite – kazao je glumac Boris Isaković za Danas koji je s Živićem delio kadar u seriji „Folk“. – Kad ga sretnete izmami vam osmeh od uveta do uveta. Bio je kao „Prozak“, vazda optimističkog duha. Mnogo, mnogo mi je žao što ovog puta nije uspeo, a pre nekoliko godina je pobedio tešku bolest. Tolike bitke gubimo da to postaje zastrašujuće – konstatovao je Isaković.

Glumica Nada Blam kaže za Danas da je Marko Živić bio dobar kolega i brz glumac.

– Nije mogao da sakrije neslaganje sa onima koji su uporni ali netalentovani. Umeo je slatko da se šali na svoj račun. Zato sam ga volela – kaže Nada Blam.

Igor Bojović, upravnik pozorišta „Boško Buha“, pamtiće Živića po njegovim očima.

– Pamtiću ga po plavim očima koje su budile u nama dete i podržavale ga, a i po roditeljskom pogledu. Istovremeno je bio otac svima nama – kazao je Bojović.

Reditelj Slobodan Šuljagić u čijoj je seriji “Kuku, Vasa” Živić igrao glavnu ulogu seća se da se Marko na početku snimanja teško razboleo.

– Snimili smo pilot, kojim sam ja bio veoma zadovoljan, serija je bila prihvaćena, a Marko je iznenada morao da ode u bolnicu. To se desilo u roku od nekoliko dana, bila je strašna situacija. Svi smo bili zatečeni, a onda smo počeli da se pitamo koliko će trajati njegov oporavak i da li da odustanemo od serije. Svi smo složno zauzeli stav da ga sačekamo jer će Marko sigurno pobediti bolest. On se posle dva i po meseca, što je zaista neverovatno, vratio i posle sedam dana nakon njegovog izlaska iz bolnice počeli smo snimanje. Na tom snimanju je bio najveseliji. S Markom sam imao dosta susreta u profesionalnoj komunikaciji, ali i ovako, i uvek je bio jedan od ljudi u kome je najviše života – kazao je Šuljagić.

On dodaje da je Marko bio čovek koga su svi voleli.

– Ne znam nijednu osobu koja je imala trunku negativne emocije prema njemu. Izuzetan šarm, sjajan talent, predivna ličnost. I stvarno je strašno to što se desilo. NJega nije odnelo ono čega smo se svi plašili da mu može doći glave jer je bolovao od teške bolesti, nego ova pošast koja nas je sve snašla – konstatovao je Šuljagić.

Reditelj Boban Skerlić u čijoj je predstavi „Kad su cvetale tikve“ Marko Živić maestralno odigrao Stoleta Apaša, kazao je da će ovog glumca pamtiti kao velikog prijatelja i da mu je teško da prihvati da o njemu govori u prošlom vremenu.

– Lično ću ga pamtiti kao drugarčinu koji je uvek spreman da se podmetne za prijatelja, ali i kao lafčinu koji posveti ekstra vreme, novac, energiju, šta god već treba da se pomogne onima kojima je to potrebno. Ali, pre svega, kao barabu, divnu barabu koja se veselo smeje i stvara smeh. Ne mogu zaista i neću moći još dugo da o njemu govorim u prošlom vremenu – kaže Skerlić.

Glumac Gordan Kičić, koji je s Živićem zajedno vodio emisiju na RTS-u „Luda noć“, kaže da je s njim bio na vezi do pre nekih desetak dana.

– Jako, jako mi je žao zato što je umro mlad čovek. Beogradsko dramsko pozorište je mnogo izgubilo, naše pozorište i kinematografija su izgubili mnogo jer je on bio glumac retkog senzibiliteta i velike energije. Bio je dobar kolega i bio je jako dobar drug – rekao je slomljenim glasom Gordan Kičić.

Komemoracija Marku Živiću biće održana u utorak, 19. oktobra, u 11 časova u Beogradskom dramskom pozorištu. Marko će biti sahranjen istog dana u 14.30 časova na Novom groblju.

Umetnik u čijem fokusu su bile ljudske vrednosti i brige

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković povodom smrti Marka Živića uputila je telegram saučešća njegovoj porodici u kojem je navela:„Sa dubokim žaljenjem primila sam vest o preranoj smrti vrsnog glumca, Marka Živića. Srpska umetnička i glumačka scena ostale su bez jednog od najznačajnijih dramskih umetnika koji je svojim ulogama obogatio našu pozorišnu i filmsku produkciju. Talentovani glumac ostaće upamćen po svojoj posvećenosti i profesionalizmu, svestranosti, empatiji i dobročinstvu. Čovek, u biti večito dete, koji je u fokus stavljao ljudske vrednosti i brige, bio je prepoznatljiv po svom optimizmu. Pamtićemo i njegov širok osmeh, humor i iskrenost.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari