Glumci BDP: Preostalo još samo finale Zadruge i Parova na velikoj sceni 1Foto: Beogradsko dramsko pozorište

Odluka da se scena „Rade Marković“ Beogradskog dramskog pozorista (BDP) ustupi događaju „Balkan Awards“ poslovno je loša, ukazuje danas u zajedničkom saopštenju više do 20 glumica i glumaca ove pozorišne kuće, koji se toj odluci oštro protive i poručuju da estradi nije mesto na sceni BDP.

Oni podsećaju da je BDP, prema Statutu, osnovano da bi „pomoglo da se upoznamo sa onim što se dešavalo na vodećim svetskim pozornicama“ i protive se korišćenju na ovaj način scene koja nosi ime jednog od najznačajnijih jugoslovenskih glumaca 20. veka. Smatramo da se time obesmišljava postojanje pozorišta i njegova misija, i izneverava pozorišna publika, napominju glumice i glumci BDP.

Beogradsko dramsko pozorište i njegov ansambl ne deli vrednosti „Balkan Awards“, objašnjava se u saopštenju i konstatuje da je to „manifestacija šunda, kiča i najgoreg ukusa“, kojoj nije mesto na sceni gradskog pozorišta.

Na scenama ovog pozorišta su nastupali velikani pozorišne umetnosti koji su tu ostvarili neke od najboljih predstava tadašnjeg trenutka. Pozorište treba da predstavlja ustanovu koja se bavi prosvećivanjem društva, ističu glumice i glumci BDP.

Oni predviđaju da, posle ovakve odluke uprave, mogu „jedino još očekivati finale Zadruge i Parova na velikoj sceni“.

„U cilju sprečavanja dalje degradacije pozorišta i glumačkog poziva oštro se protivimo ovoj odluci“, naglašavaju glumice i glumci BDP i „glasno kažu da estradi nije mesto na sceni tog pozorišta.

Saopštenje su potpisali Ivan Tomić, Paulina Manov, Nataša Marković, Vesna Čipčić, Ljubinka Klarić, Andrej Šepetkovski, Slobodan Boda Ninković, Ivana Nikolić, Anja Alač, Jelisaveta Orašanin, Marko Živić, Milica Zarić, Vladan Milić, Slađana Vlajović, Sandra Bugarski, Milan Čučilović, Aleksandar Alač, Jadranka Selec, Jovo Maksić, Pavle Pekić i Lako Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.