Glumica Vanja Ejdus: Neka sila me i dalje vuče ka Adi Bojani 1Vanja Ejdus Foto: Miša Obradović

Glumica Vanja Ejdus za naš dodatak priča o omiljenim knjigama, filmovima i mestima u Beogradu, a čitaocima Danasa preporučuje predstave koje su trenutnim reperotarima.

Vanju Ejdus je publika nedavno gledala u filmovima „Nebesa“ i „Jedini izlaz“, a za ulogu Aleksije u predstavi „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ je krajem godine dobila nagrade „Raša Plaović“ i „Zoranov brk“.

Film o Merlin Monro

Turska serija „Ethos“, na Netfliksu, fantastičan scenario i izvrsna gluma. Preispituje razlike između tradicionalnog i modernog vaspitanja, i onoga šta zapravo donosi sreću, ili nesreću. Naravno, tu je već svima poznata serija „White Lotus“, druga sezona ubedljivo bolja od prve! I, iz meni nepoznatog razloga omraženi film – „Blonde“, koji je po meni „masterpiece“, sve kako jedan holivudski film ne bi trebalo da priča priču o ikoni Merilin Monro.

Glumica Vanja Ejdus: Neka sila me i dalje vuče ka Adi Bojani 2
Foto: Miša Obradović

Film je ispričan iz vizure njene duše, nema pretrano bitnih i tačnih fakata iz njenog života, ne odgovara na pitanja ko ju je ubio, ali pokušava da dopre do odgovora kako se ona osećala. Sjajno odglumljen i izrežiran.

Preporuke predstava

Od predstava bih izdvojila – „Uspavanku za Aleksiju Rajčić“, poslastica u Narodnom pozorištu. Zatim „Sitnice koje život znače“, po kultnom romanu italijanskog pisca Lorenca Maronea, takođe u Narodnom pozorištu. Predstava „Tit Andronik“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu koja je kritici ne tako omiljena, a po meni, izuzetna. „Deca“ u Narodnom, po romanu Milene Marković.

Mira Furlan

Knjiga „Voli me više od svega na svijetu“ je potresna, višeslojna, duboka, emotivna, ispovest Mire Furlan kroz koju se prelama raspad Jugoslavije, njena blistava karijera pre toga i njena egzistencijalistička preistpitivanja nakon odlaska u Amerikiu. Od knjiga bih još izdvojila i „Slepilo“ – Žoze Saramago, „Plodovi zemlje“ – Knut Hamsun, „Šta kažeš posle zdravo“ – Erik Bern, i „Rob“ – Singer.

Tašmajdan i pozorište

Najviše volim da provodim slobodno vreme kod kuće, da vežbam jogu ili da čitam. Nemam omiljeno mesto u Beogradu. Možda bi to bio Tasmajdan. Tu sam odrasla, tu je moje dete odraslo i tamo odlazim svaki dan. I pozorište, uvek. Tamo sam bezbedna.

Glumica Vanja Ejdus: Neka sila me i dalje vuče ka Adi Bojani 3
Foto: Miša Obradović

Ada Bojana i daleki Bali

Omiljeno mesto za letovanje – Ada Bojana, već dvadeset pet godina vernosti. Promenilo se mnogo toga tamo. Nije više kao nekada, ali neka sila me i dalje vuče da provedem deo leta tamo. Pored toga, Bali. Najlepše mesto na planeti. Daleko je, ali dostižno.

Vežbanje joge

Od svakodnevnih rituala u kojima uživam, tu su vežbanje joge, vežbe disanja, spavanje što duže, telefoniranje sa najboljom drugaricom… Idealan slobodan dan – da se kupam u moru po ceo dan, sunčam, čitam knjigu, vežbam, hodam bosa. I grlim.

Suši i korijander

Suši, indijska i vijetnamska kuhinja. Korijander svuda. Često odlazim u „Dokolicu“ jer blizu živim, a i volim hranu i atmosferu tamo. Kao mala sam sa roditeljima često odlazila u „Maderu“ i „Klub književnika“. Ali tamo više ne odlazim, ne osećam više pripadnost tim mestima. Slabo ima mesta za koje mogu da kažem da ih rado posećujem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari