Godina izložbi i jubileja 1

Ova godina je bila veoma uspešna za zrenjaninski muzej. Tokom 2016. realizovane su 22 izložbe, broj posetilaca dosegao je preko 44.000, učestvovano je na međunarodnom muzejskom festivalu u Moskvi i na dodeli nagrade „Živa“ u Zadru.

Prateći program bio je živ, održane su mnogobrojne radionice, predavanja, promocije knjiga i koncerti. Otvoren je renovirani deo stalne postavke Likovne zbirke u kojem su smešteni legati, otvoren je i potpuno novi legat porodice Varadi, a rekonstruisana je i modernizovana postavka koja se odnosi na ptice Vojvodine. U 2016. godini muzej je obeležio 105 godina postojanja, kao i 50 godina od preseljenja i otvaranja stalne postavke u sadašnjem zdanju, bivšoj Palati finansija.

– Najposećenije izložbe u Salonu bile su “Pazi, snima se! – Vek bioskopske kulture u Zrenjaninu”, “Beogradski atlas Jovana Cvijića”, “Kultura sećanja: Ko ne pamti iznova proživljava i “Dela bečkih baroknih majstora u Vojvodini”. Godinu smo završili izložbom prirodnjačkih fotografija “Naša priča o prirodi” Predraga Kostina i Danila Đekovića. Najposećenije izložbe u Malom salonu bile su “Moda šešira”, “Banatska mala pruga”, Izložba o Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ i arheološka postavka “Centralni Balkan između grčkog i keltskog sveta”. U saradnji sa Narodnim muzejom iz Beograda prvi put smo organizovali i izložbu na otvorenom – „Art tura”, objašnjava kustostkinja Sanja Vrzić.

U okviru projekta Gradovi u fokusu Ministarstva kulture Republike Srbije u 2016. godini zrenjaninskom muzeju odobrena su sredstva za rekonstrukciju atrijuma, a radovi će se nastaviti u 2017. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari