"Godina magijskog mišljenja", ili 14. festival Krokodil od 17. do 24. juna 1

Teško je odabrati ime iz savremene književnosti koje je utemeljenije i veće od Margaret Atvud, autorke romana Sluškinjina priča i knjiga za decu. Atvud će se obratiti posetiocima prve večeri Krokodil festivala u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, online iz svog doma u Torontu – najavljeno je na konferenciji za medije povodom ovogodišnjeg 14. izdanja Festivala Krokodil, koje ove godine ima moto Godina magijskog mišljenja.

U Krokodilovom centru istaknuto je da će ispred Muzeja Jugoslavije, u petak 17. juna, kao i u subotu 18. juna, od 20 sati, u okviru prve dve festivalske večeri biti predstavljena vrhunska selekcija domaćih, regionalnih i stranih spisateljica i pisaca, kao i glumica, glumaca i drugih umetnika.

Pored ove lokacije, Krokodil će biti održan i u Centru za kulturnu dekontaminaciju, od 17. do 19. juna, kao i u Novom Sadu, 23. i 24. juna.

U okviru festivala koncerte će održati Marčelo i Ana Ćurčin.

Što se tiče učešća uživo, na festivalu će govoriti književnica Arijana Harviks, čiji je roman Crkni ljubavi, prema rečima organizatora, „u mahu osvojio naše čitateljke i čitaoce“.

Oni su takođe dodali da su „Dinamični sofa intervjui ove godine rezervisani za dvojicu legendarnih karikaturista i nemilosrdnih komentatora lokalne društveno-političke stvarnosti, Koraksa i Dušana Petričića“.

„Atvud i ja smo saradnici, sticajemo okolnosti smo radili četiri knjige. Teme kojima se ona bavi i njen pristup i ponašanje je ozbiljno i pomalo strogo. Kao neka ozbiljna učiteljica. Jedini put kad sam se iznenadio, posle publikovanja knjige pravili smo dve ozbiljne promocije u Torontu, a ona se ponašala kao dobra, blaga i nežna učiteljica dok je čitala delove iz svojih knjiga, namenjenih deci. To je bilo iznenađenje“, kazao je karikaturista Dušan Petričić.

On je istakao da je kanadska spisateljica ozbiljan borac za ženska prava i da je u svim njenim delima za decu konstantno prisutan odnos devojčice i dečaka.

Petričić je zapazio da njene knjige imaju obrazovni pristup u svom obraćanju deci.

„Moje duboko uverenje jeste da se svet menja kad se radi sa decom. Bilo koja tema da je u pitanju, recimo lepo vaspitanje, da se kaže hvala i doviđenja, to počinje od vrtića. Učenje dece da posećuju muzeje, da čitaju knjige, sve te navike treba stucati što ranije u životu“, primetila je spisateljica Jasminka Petrović.

Prema njenim rečima, koliko god su teška vremena, ona iz svojih učestalih putovanja po Srbiji svedoči da postoje divni ljudi koji rade za decu i sa decom, i da postoje divna deca koja čitaju knjige, prate filmove i govore strane jezike, koja znaju šta se dešava u svetu.

„Sve to je ispod radara, što mene jako nervira, jer smo došli do toga da je samo negativna vest – vest. Predlažem da vesti uveče krenu sa jednim pozitivnim primerom iz dečje kulture i sveta, jer što su zemlje razvijenije to se više ulaže u kulturu za decu“, primetila je Petrović.

Programski urednik festivala, književnik Vladimir Arsenijević objasnio je da naziv ovogodišnjeg festivala – Godina magijskog mišljenja, dolazi kao prevod naslova nedavno preminule američke autorke i eseistkinje Džoan Didion.

„U njenom tumačenju naslov se odnosi na stanje u kome se ona zatekla nakon iznenadne smrti muža, koja je koincidirala sa bolešću ćerke koja se takođe završila smrtnim ishodom. To je životna situacija od koje svi strepimo, kad vam se čitav život izmakne ispod nogu i kad više racionalni odgovori na pitanja, koja možete sebi da postavite, ne rade. Onda dolazite do toga što se naziva magijsko mišljenje“, pojasno je Arsenijević.

On je dodao da smo globalno, prethodnih nekoliko godina, prošli kroz niz neverovatnih trauma koje ljudska vrsta nije imala u planu.

„Imam utisak da smo se pomerili iz domena racionalnog ka magijskom i da nemamo drugog načina nego da promišljamo svoju stvarnost i budućnost na taj način“, zapazio je Arsenijević.

Milena Berić, članica Upravnog odbora festivala, rekla je da Krokodilova delegacija putuje u Ukrajinu, u Harkov, kako bi odnela humanitarnu pomoć koju je prethodnih meseci prikupljala.

„U Harkovu su intezivno na svet dolazila prevremeno rođena deca, ispod kilograma težine, iz čitavog regiona, u podrumu, bez respiratora, inkubatora, u uslovima koji su nepojmljivi. Mnoge međunarodne organizacije su se uključile u humanitarnu akciju, a mi smo želeli da lično pomognemo pojedincima. Stupili smo u kontakt sa načelnicom odljenja Neonatološke intenzivne nege i same bolnice“, istakla je Berić.

Ona se zahvalila Institutu za neonatologiju u Beogradu koji je donirao jedan respirator, Fondu B92 i Veranu Matiću koji su pomogli u nabavci formula i pelena za bebe, kao i Forumu koji im je obezbedio prevoz.

Posebnu zahvalnost uputila je donatorima, njih desetoro mahom iz dijaspore.

Detaljan program ovogodišnjeg Krokodila objavljen je na sajtu tog festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari