Gospođa ministarka sa Oliverom Baljak 1Foto: HNK Ivan Plemeniti Zajc, Rijeka

U nedelju na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu trebalo bi da gostuje Hrvatsko narodno kazalište Ivan plemeniti Zajc iz Rijeke sa komedijom Branislava Nušića „Gospođa ministarka“ u adaptaciji, režiji i izboru muzike Tatjane Mandić Rigonat.

Pisac i reditelj su domaći, iz NP, a produkcija je posvećena hrvatskoj nacionalnoj prvakinji Oliveri Baljak, koja je ovom predstavom u ulozi Živke Popović proslavila 40 godina umetničkog rada u HNK Ivana pl. Zajca.

Riječka „Gospođa ministarka“ na beogradsku scenu stiže dva dana nakon što je u petak uveče trebalo da otvori Sterijino pozorje u Novom Sadu, a već 23. juna gostuje i na 45. Danima satire Fadila Hadžića u Satiričkom kazalištu Kerempuh u Zagrebu.

„Gospođa ministarka“, kultno delo srpskog komediografa Branislava Nušića, svoju poslednju premijeru u riječkom Kazalištu je imala pre 60 godina.

U predstavi se, između ostalih, koristi i pesma Momčila Bajagića Bajage po stihovima Dušana Kovačevića „Pada vlada“ iz filma „Profesionalac“ i kompozicija Dejana Petrovića „Vrteška“, govori se ekavicom, a lektorka i savetnica za scenski govor bila je Ljiljana Mrkić Popović uz pomoć glumice Vjere Mujović, koja je bila saradnica“, saopšteno je iz NP.

Pored Olivere Baljak u glavnoj ulozi, u predstavi igraju: Aleksandar Cvjetković, Jasmin Mekić, Ivana Bruk, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Anastasija Balaž, Dean Krivačić, Edi Ćelić… Scenografiju je uradio Stefano Katanur, a kostime Manuela Panadin Šabanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari