Grafike Ane Sadovske i Nikole Radosavljevića u Užicu 1Nikola Radosavljevic i grafika Ane Sadovske

Izložbe grafika Ane Sadovske iz Poljske, i Nikole Radosavljevića, mogu se pogledati u Gradskoj galeriji Užice do polovine maja.

Na izložbi „Linije i oblici“, u prizemlju Galerije, izloženo je 17 grafika Ane Sadovske, umetnice iz Poljske, na kojima je prikazan savremeni informacijski haos, koja za otiske koristi i obrađuje različite materijale, poput lima i predmeta koje smo koristili i odbacili. Na prošlogodišnjem Međunarodnom grafičkom bijenalu „Suva igla“ u Užicu, umetnica je nagrađena „Zlatnom iglom“ i tada je dogovoreno njeno samostalno predstavljanje užičkoj publici.

Ana Sadovska, koja je izlagala širom sveta i nagrađivana za svoj rad, bavi se tradicionalnim grafičkim tehnikama, crtežom i digitalnim grafikom, a doktorirala je na Akademiji lepih umetnosti u Krakovu i profesorka je na Umetničkom fakulteteu Pedagoškog univerziteta u tom gradu.

Na prvom spratu Galerije, postavljena je izložba „Kult“, mladog i nagrađivanog umetnika Nikole Radosavljević, koji je rođen u Užicu i živi i stvara u Beogradu i doktorand je na Fakultetu primenjenih umetnosti. On je ranije izlagao svoje radove u Užicu (Regionani užički likovni salon i Međunarodni grafički bijenale „Suva igla“ i bio nagrađivan), ali postavka „Kult“ je njegovo prvo samostalno predstavljanje užičkoj publici.

Radosavljević se predstavio crtežima i ciklusom apstraktnih grafika „Aurora“, koji nosi naziv po svetlosnom prirodnom fenomenu, a koji je umetnik započeo 2016. godine kao ekperiment u tehnici suva igla. Boje, svetlo, simboli i rešenjenja kompozicije nude posmatraču beg u mirnoću i ljudskost – sasvim drugačiji svet od sadašnjeg dehumanozovanog društva.

– Ciklus grafika „Aurora“ je intimno istraživanje o tome kako bi svet mogao da bude, kako bi društvo moglo da napreduje i na koji način umetnost može da ga oplemeni. Bio sam inspirisan i arhitekturom Užica, likovnim pečatom koji nosim u sebi, ali ne zato što sam nostalgičan, nego zato što su ti pejzaži u mom sećanju utisnuti kao jedinstveni i najlepši, naveo je Radosavljević, a potom objasnio da je svojim grafikama pokušao da „osvetli“ i naš sadašnji trenutak, posebno u kulturi.

– Aurora baca svetlost na kulturni mrak u našoj zemlji, koji se, pre svega, tiče stanja u institucijama kulture i pojedinih umetničkih akcija koje su godinama bile možda previše propagirane, dok su druge bile stavljene u drugi plan, i na taj način pokušava da definiše šta nam se to dešavalo, kazao je umetnik.

Svetlo Mediterana“ Željka Đurovića

Do početka juna, u Narodnom muzeju Užice, mogu se pogledati slike i crteži koji čine izložbu „Svetlo Mediterana“, Željka Đurovića, akademskog slikara i profesora kragujevačkog FILUM-a. Umetnik, koji pripada grupi slikara inicijatora fantastičnog i simboličkog sveta na savremenoj srpskoj likovnoj sceni, izložio je platna bogatog i ekspresionističkog kolorita i uzbudljivog prikaza nadrealnog i metafizičkog. – Ukupan utisak Đurovićevog slikatstva je vrlo snažan, živopisan i, kroz sopstvenu dimenziju stila i sklada, na svoj način iskren i u svojoj dominaciji ubedljiv, dinamičan i uzbudljiv, kazao je istoričar umetnosti Marko Đurić o priznatom umetniku, čije slike se nalaze u domaćim i evropskih muzejima i privatnim kolekcijama.

 

[/antrfile]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari