Gromoglasni aplauz za „Čitača“ 1Foto: Radovan Baja Vujović

Iako malobrojna, publika 25. Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užcu „Bez prevoda“, gromoglasnim i dugotrajnim aplauzom je pozdravila glumce koji su sinoć igrali komad „Čitač“, (Fedor Šili, po motivima romana Bernharda Šlinka/Boris Liješević, BDP i Beo Art).

U sali Narodnog pozorišta Užice, koja ima oko 580 mesta, ali je zbog poštovanja protivepidemijskih mera moglo da bude samo oko 150 gledalaca, aplauz je bio takav kao da je dvorana dupke puna.

Publika je predstavu ocenila sa 4.71, na skali od jedan do pet, što je kandiduje za festivalske nagrade.

„Živelo pozorište! Je li pozorište dobro? Idite u pozorište! Ne gledajte televiziju!“, uzvikivala je sa scene glumica Mirjana Karanović koja, u komadu o suočavanju nemačkog društva sa nacizmom, krivicom i odgovornošću, igra Hanu Šmic, nadzorncu u ženskom logoru, na šta je publika reagovala glasnim odobravanjem.

„Jedino što možemo jeste da spoznamo svoje greške i prihvatimo odgovornost za njih. Niko sa tim nije srećan, ali to je jedini način da budemo bolji ljudi“, kazala je glumica o dilemama koje taj komad pokreće i liku koji tumači.

Reditelj Boris Liješević je naveo da je, kada je roman „Čitač“ objavljen kod nas, pre vše od dve i po decenije, znao da će ga iscenirati, a potom dodao da ga istoimeni film iz 2008. godine, nije „pogodio kao knjiga“.

„Predstavu smo počeli da pripremamo pre nego što je počelo sve ovo sa korona krizom. U jednom trenutku, morali smo da prekinemo, a onda smo radili od kuća, preko Vajbera. Zvanično, predstavu smo završili u oktobru, a onda je usledilo otkazivanje predstava, zbog nepovoljne epidemijske situacije. Ova predstava i mi prošli smo svašta i evo nas, konačno, tu sa vama“, objasnio je reditelj.

Na pitanje da li je „Čitača“ čitao i kao našu priču iz devedesetih i potrebu da se sa tim vremenom suočimo, Liješević je objasnio da „nam je suočavanje sa tim vremenom neophodno kako bismo krenuli dalje“.

Gromoglasni aplauz za „Čitača“ 2
Foto: Nenad Kovačević

„Kod nas nema hrabrosti da se pogleda istini u oči, da se klekne pred žrtvom, ma koja žrtva to bila ili pred svojim bratom i da se kaže: „Oprosti, zgrešio sam“. Međutim, toga dugo nije bilo ni kod Nemaca. To je kod njih krenulo dosta kasno i tek osamdesetih godina prošlog veka je usledila jasnija osuda prošlosti“, kazao je Liješević, koji će na festivalu gostovati sa još jednom predstavom – „Upotreba čoveka“.

Bilo je predviđeno da festival otvori Ljubomir Simović, predsednik Saveta festivala, ali iz opravdanih razloga veliki književnik nije mogao da dođe, pa su glumci užičkog pozorišta „oživeli“ deo njegove „Rasprave o pozorištu“.

Ocenivši da „ne bi smelo da bude rasprave o tome da li nam je potrebno pozorište“, gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević je ocenila da su „kultura i umetnost temelji svakog društva, koje želi da opstane na pravim vrednostima“.

„Pozorište je idealno mesto za susret sa istinom, jer je ono kao život- sve je u njemu. Samo treba dobro otvoriti oči, naćuljiti uši i prepoznati poruke“, poručila je gradonačelnica i istakla da užički festival „zbližava i povezuje ljude i prostore koji se razumeju bez prevoda“.

Gromoglasni aplauz za „Čitača“ 3
Foto: Nenad Kovačević

Otvorivši festival, Svetozar Rapajić, predsednik festivalskog žirija i profesor emeritus na FDU Beograd, istako je da je „od svh naših festivala užički festival najprofilisaniji“ i da na to ukazuje i njegov naziv „Bez prevoda“.

On je „naveo da se „festival organizuje u nevreme, kada se u celom svetu otkazuju predstave, sportski događaji, važni skupovi, veselja i da je organizovati festival u tim uslovima ogroman podvig“.

„Pozorište je preživelo ratove, revolucije, okupacije, tehnološki napredak, a evo i epidemije. Preživeće i živeće pozoriše“, poručio je, između ostalog, Rapajić i zahvalio se NP Užice i lokalnoj samoupravi na besprekornoj organizaciji.

Na užičkom festivalu, koji prošle godine nije odražan u redovnom terminu u novembru zbog epidemije virusa korona, prikazuje se, po oceni selektora, sedam najboljih predstava iz Bosne Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, bez obzira a preklo pisca i autora.

Zbog pandemije i smanjenog budžeta, na festivalu, čiji ovogodišnji moto je „Vreme straha i podviga“, prikazaće se pet, umesto sedam predstava, a izostaće prateći sadržaji koji su bili uobičajeni ranijih godina.

Izložba i gostovaje NP Sarajevo

U holu NP Užice, otvorena je tradicionalna izložba fotografija sa ranijih festivala, čiji autor je poznati užički fotograf Radovan Baja Vujović, a večeras će ansambl NP Sarajevo igrati komad „O medvjedima i ljudima“, autorski projekat nedavno preminulog Saše Anočića.

Zvuci mobilnog telefona

Zbog uporng zvona mobilnog telefona jednog gledaoca u sali, Mirjana Karanović je, na kratko, prekinula predstavu i sa scene poručila: „Hajde da sačekamo da ugasite mobilne telefone, pa da nastavimo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari