Iako nikom nije do pesme, našli su solomonsko rešenje: RTS ima obavezu prema EBU da emituje „Evroviziju“ 1Foto EPA-EFE/ADAM VAUGHAN Dizajn: Radenko Topalovic

Da li je ispravna odluka Radio-televizije Srbije (RTS) da nastupe ovogodišnjeg takmičenja za „Pesmu Evrovizije“, usled tragedije koja se desila u Osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’ u Beogradu i u okolini Mladenovca i Smedereva, emituje na kanalu RTS 3, pitali smo sagovornike.

Naime, kako su u saopštenju naveli, Radio-televizija Srbije takmičenja za „Pesmu Evrovizije“ prenositi isključivo zbog unapred potpisanih obaveza sa Evropskom radiodifuznom unijom (EBU).

„Iako su zvanično prošli dani žalosti, u Srbiji su i dalje dani tuge“, navodi se u saopštenju javnog servisa, koji bi inače, da nije došlo do tragedije, ovo takmičenje prenosio na svom prvom kanalu RTS 1.

A da RTS nije javni servis već jako dugo, smatra Stevan Filipović filmski reditelj i profesor univerziteta umetnosti.

– RTS nije javni servis već jako dugo. RTS je privatno glasilo klike oko Aleksandra Vučića. Oni lažu javnost, otvoreno se bave propagandom, snimaju loše serije koje, finansirane našim novcem, svesno i sa namerom promovišu pretvaranje društva u zverinjak. U tom smislu, ne postoji donja granica za bilo šta što će ti neljudi da urade – kaže Filipović.

On Evroviziju niti prati, niti ga zanima, ali ne misli da je nepoštovanje žrtava u emitovanju Evrovizije.

– Mislim da je nepoštovanje u svemu što sam gore naveo. U činjenici da građani na tom lažnom javnom servisu nemaju jednu jedinu emisiju u kojoj će se povesti razgovor o odgovornosti vlasti za kreiranje atmosfere potpunog ludila i glorifikacije svih vrsta nasilja već deceniju – zapaža Stevan Filipović.

Kompozitor Marko Kon ne vidi bolje rešenje u ovom trenutku.

– Obaveze koje RTS ima prema Evropskoj radiodifuznoj uniji(EBU) su vrlo jasne, oni to moraju da emituju. Trenutak apsolutno nije za emitovanje tako da su našli to neko solomonsko rešenje da ga puste na nekom kanalu koji je manje važan – pojašnjava Kon.

Ratko Božović, profesor i kulturolog ističe da nikome nije do pesme.

– Ako postoje, ne znam i kakve su obaveze RTS prema organizatorima Evrovizije, i o tome se mora voditi računa. Ovo je vreme presedana, i o tome se mora voditi računa. Sada su dani žalosti. Sve je u senci tragedije koja nas je zadesila. Nikome nije do pesme. Siguran sam da pesma, kao znak povratka normalnosti, ne može ublažiti našu golemu traumu. Na nju, u ovom trenutku, ne smemo zaboraviti – konstatuje profesor Božović.

A da je Evrovizija odavno kao festival prestala da bude festival muzike i da je svakako neće gledati, na kom god kanalu da se emituje, kaže književnik, esejista i autor portala eXperiment, Miljan Ristić.

– Odluka RTS-a da Evroviziju emituje na RTS 3 zbog trenutne situacije zbog ugovorne obaveze smatram ispravim kompromisom. Žao mi je zbog svega što se dogodilo, ali tragično izgubljene živote ništa neće vratiti. Tugu ništa neće umanjiti. Oni koji su ostali bez svojih najbiližih patiće dok su živi, emitovala se ili ne emitovala Evrovizija – naglašava Ristić uz konstataciju – Ne znam da li će je neko i gledati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari