Ingmar Bergman nije bio impresioniran "najboljim filmom svih vremena" 1Foto: NordicPhotos / akg-images / Profimedia

Uz filmove kao što su Sedmi pečat, Divlje jagode, Persona i Fani i Aleksandar, nije ni čudo što Ingmar Bergman važi za jednog od najvećih i najuticajnijih reditelja svih vremena.

Iako Bergman nastavlja da inspiriše mnoge reditelje, on nije štedeo kritike na račun nekih svojih savremenika. Jedan od njegovih najpoznatijih komentara došao je tokom intervjua za švedski list Sidsvnskan, kada je reditelja Orsona Velsa nazvao prevarantom jer nije bio impresioniran njegovim filmom Građanin Kejn.

Ingmar Bergman nije bio impresioniran "najboljim filmom svih vremena" 2
Foto: Classic Picture Library / Alamy / Alamy / Profimedia

„Za mene je on čista prevara. Taj film je prazan. Nije zanimljiv. Beživotan je“, rekao je Bergman o Velsu i filmu koji mnogi kritičari smatraju „najboljim filmom svih vremena“, prenosi Index.hr.

„Imam kopiju Građanina Kejna, to je film koji svi kritičari vole, nalazi se na vrhu svake liste, ali mislim da je užasno dosadan. Povrh toga, gluma je ništa“, rekao je švedski reditelj.

Velsovu priču o usponu i padu medijskog mogula Čarlsa Fostera Kejna inspirisali su novinski magnati Vilijam Rendolf Herst i Džozef Pulicer.

„Vels hoda unaokolo u maski i periki pokušavajući da glumi tog mogula Hersta, ali sve vreme se vidi ivica njegove perike! Ne mogu da verujem da je taj film dobio toliko poštovanja“, rekao je Bergman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari