Stereo MC'sfoto: Strangefear

Stereo MC’s se vraćaju u Beograd. Njihovi prošli nastupi se već decenijama unazad prepričavaju, bilo da su solo ili na festivalima. Ovaj dvojac je opet spreman da nam ponudi svoje „deep, down i dirty“ ritmove i da na kraju svi budemo „conneceted“.

Pre nego nastupe nastupe 30. decembra u Hangaru, dvojac Rob Birč i Nik „The Head“ Halam odgovorili su nam na par pitanja. Želeli smo da vidimo šta sve spremaju novo ali i kako se sećaju prethodnih nastupa u Srbiji.

Za početak, najbitnije pitanje, kako ste ovih dana?

Osećamo se dobro, mnogo se nastupa uživo i radi se novi materijal za 2024. Ponovo otkrivamo slobodu unutar muzike.

Koje teme i stilovi muzike vas danas zanimaju kao bend?

Vibriramo kroz mnogo afro muzike, ali i kroz dub, post punk i fank. Uživamo u mešanju elektronike sa živom akustikom. Mislim da je dobro kada muzika ima poruku, ali kreativna inspiracija je na prvom mestu.

Vaš najveći hit je „Connected“, tu nema rasprave, ali da li vam je žao što neka druga pesma nije ponela taj naslov? Koje su tvoje omiljene pesme koje nisu „Connected“?

To je pitanje koje mi nikada nije postavljeno (smeh). Nikada nisam razmišljao o tome. Ako volim pesmu, nije mi važno da li je poznata ili ne. I još uvek volim da je izvodim. Neke koje volim da sviram nisu uopšte poznate. Pesma kad je objavljena i podeljena, odlazi od nas u neki svoj beskrajni završetak. Ne sviđa mi se baš reč „omiljena“, ali pesma „Ground Level“ je na primer veoma duboko za mene. Napisana je i sastavljena tokom jednog popodneva u Brikstonu. Divan trenutak za nas.

Da li se osećate povezanim sa ovim svetom danas, sa svim novim stvarima, novim trendovima, novom omladinom…?

Da, mi imamo sopstvenu etiketu „Connected“ koju Nik vodi i uključen je u nova afro elektronska izdanja iz međunarodnih underground voda. Mi smo i DJ-evi, tako da uvek proveravamo nove i stare stimulativne zvuke. Naravno, na nekim nivoima je lakše biti u kontaktu sa onim što se dešava zbog ovog tehnološkog doba.

Mislite li da muzika može da promeni svet? Ako ne muzika, šta onda?

Pre ili kasnije, svidelo nam se to ili ne, doći ćemo do tačke u kojoj se naš svet raspada. Muzika može da leči i možemo da probudimo naš unutrašnji glas da kolektivno delujemo i promenimo destinaciju u koju se svet uputio i razrešimo pre svega pohlepu čovečanstva. Muzika je uvek vezana uz ljubav i ljubav nikada neće nasilno nametnuti svoj put. Svet će se promeniti kada svi prepoznaju da je promena neophodna.

Kako bi izgledao idealan Stereo Mc’s festival, gde bi bi održan i ko bi nastupio?

Izgledalo bi kao šuma, sa binama postavljenim ispod drveća i cveća sa odgovarajućim objektima za ljude i uživanje. Ne bi bilo korporativnih ljudi, išlo bi se na kvalitet, ne na kvantitet. Svirali bi bendovi — The Roots, BCUC, Moodimann, Cimande, African Head Charge, Little Simz i Black Motion.

Šta vidite kao budućnost britanske muzike i šta ceniš i voliš najviše od nekih novih autora?

Više ne razmišljam u okvirima britanske muzičke scene. Ukrštaju se i žanrovi i umetnici, sklapaju se sa svih tačaka muzičkog kompasa i tako muzika raste i ostaje zdrava. Sviđa mi se atmosfera Thakzina, Jimpstera, Valentine Magaletti, Kususa, Black Motion, Atjazz, Fka Mash, Sampha i Falle Nioke trenutno.

Čega se sećate sa nastupa u Srbiji, i šta uopšte očekujete od nove svirke u decembru?

Sećam se vrlo malo od svih turneja koje smo imali u mnogim godinama. Za mene je neka vrste discipline da ostavim iza sebe svirke i da se fokusiram na novo. Takođe, hard disk u mom umu ima već mnogo pesama koje treba zapamtiti i sve informacije koje nisu presudne se brišu ili šalju u fasciklu sa nacrtima. Naše svirke u Srbiji su oduvek bile energični plesni izrazi i uzdizanje duha, za nas i publiku. Nadam se da će se tako i nastaviti.

Stereo MC’s ponovo u Beogradu

Pet godina nakon njihovog poslednjeg koncerta u Beogradu, britanska elektro hip hop atrakcija Stereo MC’s nastupiće u subotu 30. decembra u Luci Beograd. Tom prilikom, izvešće niz najvećih hitova iz svoje četvorodecenijske karijere.

Ulaznice za beogradski koncert Stereo MC’s, u produkciji Strangefeara, u prodaji su po ceni od 2500 dinara, putem onlajn platforme Cooltix.rs, kao i na prodajnim mestima Gigs Tixa i Ticket Visiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari