Izložba Slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS – Mali format 2022. biće otvorena u galeriji „Singidunum“, 5. decembra, uz dodelu Diplome za najbolji rad – po mišljenju posetilaca svih postavki tokom prošlogodišnje izložbe Mali format 2021.

Gradovi i galerije u kojima je Mali format bio predstavljen u 2021. godini su: Galerija „Masuka“ (Centar za kulturu Velika Plana), Gradska galerija Arilje, Kulturni centar Paraćin, Kulturni centar Jagodina, Centar za kulturu „Sveti Stefan Despot srpski“ (Despotovac), Dom kulture Ivanjica, Galerija Mira Brtka (Centar za kulturu Stara Pazova), Kulturni centar Kruševac (Legat Milića od Mačve) i Galerija „Singidunum“, Beograd.

Intimniji, iskreniji pristup: Otvaranje izložbe Mali format 2022. Slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS 1
Анђела_Милошевић_Токови

„Pluralizam umetničkih ideja i viđenja, raznolike tehnike, stremljenja i poetike – predstavljene su publici kroz dobro poznatu koncepciju promovisanja aktuelnog stvaralaštva Srbije – Mali format – slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a. Promišljenim odabirom žirija, selektovano je 45 reprezentativnih autora, različitih generacija, sa isto toliko radova malih formata (25h25cm). Jedinstvenom postavkom objedinjene su sve slikarske, grafičke i crtačke tehnike – akvarel, ulje, akril, kolaž, mozaik, digitalna grafika, kao i olovka i tuš na papiru, jer su umetnici predstavnici svih sekcija ULUPUDS-a“, ukazan je povodom postavke.

Organizatori su postavili retoričko pitanje – zašto mali format, i na njega odgovorili rečima: „Njega je često teže osmisliti i ostvariti no veliki, on je intimniji, iskreniji i zahteva više pažnje i strpljenja, jer na maloj površini stvaralac treba da ima zrelost i konciznost, a često i minuciozan pristup.“

Intimniji, iskreniji pristup: Otvaranje izložbe Mali format 2022. Slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS 2
Aња Николић, Don’t look (1)

„Tradicionalna, revijalna izložba sintetizuje širok spektar tema kojima su zaokupljeni savremeni umetnici zastupljeni na ovoj izložbi, i kreće se od figurativnog do apstraktnog i semantičkog“, kazali su oni i dodali da su u fokusu portreti i realni i asocijativni pejsaži, a poseban akcenat postavke Mali format je na mozaiku – od klasičnih viđenja do modernih formi. Karakteristika svakog od predstavljenih dela su atraktivnost i originalnost – kao specifične refleksije vremena.

Prema njihovim rečima, u skladnim i autentičnim kompozicijama, osim tematike, i kolorit je raznolik – od monohromatskog, preko lazurnog i svedenog do jarkog i pastoznog.

„Subjektivne artikulacije sjedinjene su kroz različite interpretacije i na ovogodišnjoj umetničkoj selekciji Malog formata. Izložbom su objedinjeni radovi umetnika koji minimumom plastičnih sredstava nude maksimum izražajnosti i onih koji slojevitim pristupom bude različite asocijacije kod posmatrača“, ukazano je povodom izložbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.