Ivan Medenica neće dobiti otkaz na FDU 1Foto: Branko Ignjatović

Zoran Popović, dekan FDU, uveren je da će pri ponovnom izboru Ivan Medenica dobiti podršku većine članova Izbornog veća

Ivan Medenica, profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, neće dobiti otkaz već će nastaviti da radi, a vrlo brzo biće raspisan novi konkurs na kojem će Izborno veće ove visokoškolske ustanove glasati o njegovom izboru u zvanje redovnog profesora. To je za Danas potvrdio dekan FDU Zoran Popović, koji je uveren da će pri ponovnom izboru Medenica dobiti podršku većine članova Izbornog veća.

Povodom bure koja se u javnosti podigla zbog toga što Medenica na sednici Izbornog veća FDU, održanoj u četvrtak, nije izabran za redovnog profesora, Popović ističe da je ta sednica održana u skladu sa zakonom, te da ovo nije prvi put da se na FDU, kao i na drugim fakultetima, dogodi ovakav scenario.

– Osnovni problem je u minimalnom kvorumu redovnih profesora, koji glasaju za izbor u predloženo zvanje. Od 50 redovnih profesora, koliko je u radnom odnosu na FDU, bilo je prisutno 37, a kvorum je 35. Za izbor u zvanje redovnog profesora potrebno je da glasa najmanje 26 prisutnih redovnih profesora. Profesor Medenica dobio je 24 pozitivna glasa, 12 je bilo protiv, a jedan glasački listić je bio nevažeći. Glasanje je bilo tajno, u skladu sa zakonom i normativnim aktima Fakulteta i Univerziteta umetnosti – kaže Popović, napominjući da je u ovom slučaju „indikativno da se radi o odličnom kandidatu, respektabilnim referentima i veoma pozitivnom referatu“, zbog čega je negativan ishod izazvao buru negodovanja na FDU i u javnosti.

On ističe da ne želi, niti može da ulazi u razloge zbog kojih su neki profesori uskratili podršku Medenici, ali dodaje da su pojedini članovi Izbornog veća koji nisu bili na sednici, sada na društvenim mrežama najglasniji u njegovoj odbrani.

Popović ističe da je odmah po završetku sednice održan sastanak sa svim prisutnim članovima Katedre za teoriju i istoriju, na kojoj Medenica predaje i da je dogovoreno da se raspiše novi konkurs. Zbog procedure koju treba ispoštovati nova sednica Izbornog veća mogla bi da bude održana u novembru.

– Smatram da sve što se dogodilo nije dobro ni za Fakultet, kao ni za Katedru za teoriju i istoriju, čiji je član i dosadašnji šef profesor Medenica. On je istaknuti teatrolog i pozorišni kritičar, sa međunarodnim renomeom, kao i odličan pedagog, o čemu svedoče i veoma pozitivne ocene studenata. Dakle, imali smo veoma dobrog kandidata i u superlativima napisan referat za izbor, koji su potpisali veoma eminentni i stručni profesori. Ovu situaciju treba maksimalno smiriti i izvući pouke za buduće izbore. Dogovorili smo se da se ponovni izbor i glasanje dobro pripremi, uz prisustvo maksimalnog broja redovnih profesora i siguran sam da će taj izbor biti pozitivan – kaže Popović.

Studenti FDU započeli su potpisivanje peticije u znak podrške profesoru, a otvoreno pismo uputila je i Katedra za filmsku i televizijsku režiju, smatrajući da je ishod glasanja Izbornog veća skandalozan i izuzetno štetan za ugled FDU u javnosti i ugled svih koji na njemu predaju.

„Sve predočene reference koje profesor Medenica trenutno ima, prevazilaze kriterijume za aktuelni izbor u zvanje redovnog profesora. Sasvim je jasno da se radi o vanserijskom teoretičaru, vodećem pozorišnom kritičaru u Srbiji, umetničkom direktoru Bitefa i već sada jednom od evropskih i svetskih autoriteta u svojoj struci. Ali još važnije od svega toga – Ivan Medenica je izvrstan profesor, omiljen među studentima koji su ga više puta u svojim anketama birali za najboljeg profesora. (…) Neverovatno je da su lične sujete ili privatni animoziteti bili važniji od činjenica prilikom ovog glasanja? Pitamo se kakve su to kolege kojima ništa nije značila nijedna činjenica iz briljantnog referata komisije za izbor u zvanje u redovnog profesora? Kakav je to fakultet koji sebi može da dozvoli ovakav luksuz da ne izabere jednog od svojih najboljih profesora? (…) Ako sada svi zajedno budemo ćutali i ovaj skandal gurnuli pod tepih, on će nam se uskoro ponoviti. Samo tada žrtva gluposti neće biti jedan izuzetan profesor, nego svi mi, profesori i studenti FDU“, navedeno je između ostalog u otvorenom pismu Katedre za filmsku i TV režiju, koje su potpisali šef katedre Janko Baljak, redovni profesori Darko Bajić, Miloš Pavlović, Dragan Veselinović, Predrag Velinović i Andrija Đukić (u penziji), te vanredni profesori Ivan Stefanović, Srdan Golubović, Oleg Novković i Narcisa Darijević Marković, docenti Andrijana Stojković i Stefan Arsenijević, asistenti Nikola Ležaić, Maja Miloš Samolov i Stefan Ivančić i profesor emeritus Goran Marković.

Inače, peticija koju su studenti i profesori potpisivali biće priložena svim redovnim profesorima na uvid prilikom novog zasedanja, kao dokaz koliki broj studenata podržava da Medenica postane redovan profesor FDU.

Medenica je istakao da se očekuje neki pravni izlaz iz ove situacije, ali da je sasvim drugo pitanje da li će to rešenje on i prihvatiti. Kako je objavio na društvenim mrežama, njegov glavni razlog za eventualni ostanak na FDU bili bi studenti, koji su ga iznenadili svojom podrškom.

„Iz grčke tragedije znamo da je prinošenje kralja na žrtvu bio ritual ozdravljenja zajednice (nadam se da znate da je Car Edip najbolji primer). Niti sam ja kralj, ima mnogo drugih vrhunskih profesora na FDU, niti je ovo grčka tragedija, niti ja, da prostite, baš želim i volim da budem žrtva. Ali, ako analogiju uzmemo bar krajnje uslovno, siguran sam da će ovo „likvidiranje“ biti od koristi za sve nas, pre svega – FDU“, napisao je između ostalog Medenica u svojoj objavi na Fejsbuku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari