Ivančić: Neka nas sustigne ideja socijalne pravde 1

Filmski festival Slobodna Zona, večerašnjom projekcijom filma Neruda čileanskog reditelja Pabla Laraina, započeo je svoje 12. izdanje, istovremeno u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Ovogodišnji Gost selektor, splitski novinar i pisac Viktor Ivančić, uživo je u sva tri festivalska grada, svečano otvorio festival i svoje obraćanje započeo “pozdravima od bratskog, hrvatskog naroda”.

Ivančić je pred punim Sava Centrom izrazio zahvalnost što mu je ukazana čast da otvori festival, dok se kao građanin, zahvalio na svemu što je Slobodna Zona za prethodnih 12 godina činila, pokazujući time da “društveni angažman itekako ima smisla.”

Nekadašnji glavni urednik kultnog satiričnog nedeljnika Feral Tribune, predstavio je film Neruda, rekavši da to ostvarenje “govori o jednom komunisti i jednom policajcu koji ga progoni, čas kao utvara, čas kao realnost”, dodavši da “bismo uz samo malo zlobe, naše aktuelne prilike mogli možda tumačiti i po obrnutom ključu” – postavljajući paralelu policajca sa kapitalizmom kojeg “neprestano progoni komunizam kao izmišljotina koja, kao stalna pretnja, predstavlja alibi za nastavak represije”.

Ivančić je publici Slobodne Zone poželeo da je bauk komunizma, ne kao totalitarno ostvarenje, već kao čista ideja o ljudskoj solidarnosti i socijlalnoj pravdi, zaista i sustigne.

Branka Pavlović, ko-selektorka Slobodne Zone, naglasila je da filmovi, koje će publika imati prilike da gleda u narednim danima, svedoče o snazi i vitalnosti ljudskog duha uprkos okolnostima, ličnim i društvenim ograničenjima, ratovima, represiji i diktaturi.

Selektorka Regionalnog programa Biljana Tutorov, predstavila je sedamnaest filmova iz susednih zemalja od kojih su neki već nagrađivani, a neki svoj život počinju upravo na ovogodišnjoj Slobodni Zoni. Po rečima Tutorov, ideja Regionalne selekcije je da otvori dodatni prostor dijaloga i pomirenja u regionu, koji je prethodnih decenija “puno propatio”.

Ove godine Slobodna Zona postaje takmičarski festival, te je direktor i selektor festivala Rajko Petrović predstavio članove žirija koji će odlučivati o pobednicima u četiri kategorije: Međunarodnoj, Regionalnoj, Human rights i Srednjoškolskoj (Selekcija 14+). Petrović je istakao da kvalitetom, kao glavnim fokusom selektora pri odabiru programa, relevantnošću i jakim društveno-angažovanim programom, Slobodna Zona započinje novi četvorogodišnji ciklus.

Bogat program ovogodišnje Slobodne zone dostupan je u tri grada. Čak 50 dokumentarnih i igranih filmova iz celog sveta moguće je gledati u Beogradu u Dvorani Kulturnog centra, Domu omladine, Jugoslovenskoj Kinoteci i Art bioskopu Kolarac, zatim u Niškom kulturnom centru i bioskopu Vilin Grad u Nišu, te u Areni Cineplex u Novom Sadu.

Raznovrsni prateći programi i ove godine posvećeni su dijalogu o osetljivim temama i motivima iza angažovanih filmova. Noćni razgovori biće održani u holu Dvorane Kulturnog centra četiri festivalske večeri, dok je Kafa sa autorom predviđena za svaki od festivalskih dana od 12 časova u Muzičkoj kući Metropolis. Transmedijalni program Cross-Media Zona obuhvatiće 13 naslova koji kombinuju aktivizam i najsavremenije digitalne tehnologije sa filmskim izrazom, kroz nekoliko različitih digitalnih platformi, a okviru Masterklas Slobodne Zone festival će se baviti značajem, šansama i budućnošću angažovane transmedijske produkcije i distribucije.

12. Filmski festival Slobodna Zona podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija ženski fond, Francuski institut u Srbiji i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari