Izdavač odbacio ocene ministarke kulture Srbije, traži da se Miroslavljevo jevanđelje poveri Crkvi 1Foto: Pixabay / Bairyna

Izdavač Veljko Topalović izjavio je danas da Ministartvo kulture i informisanja bez argumenata osporava vrednost njegovog fototipskog izdanja Miroslavljevog jevanđelja, i najavio „pravnu akciju“ zbog toga.

„Ministarstvu se mora oduzeti starateljstvo nad najvrednijom srpskom ćiriličnom knjigom i treba je poveriti Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja će sigurno bolje o njoj brinuti“, rekao je Topalović na konferenciji za novinare na kojoj je bio s Boškom Savkovićem, redetiljem filma o nastanku tog fototipskog izdanja 1998. godine.

Topalović je rekao da ministarka kulture, Maja Gojković, „na silu želi da napravi bilo kakvo fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja“, komentarišući to što je ona sporazum o takvom poduhvatu nedavno potpisala sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, Narodnom bibliotekom Srbije i Narodnim muzejem u Beogradu.

Ministarka je tada izjavila da se u Srbiji pre 30 godina „pojavio falsifikat“ Miroslavljevog jevanđelja i da se taj izdavač ponovo pojavio na tržištu, nagoveštavajući da reagovati i zahtevom za sudsku zabranu ako bude potrebno.

Topalović je rekao da Ministarstvo želi da zabrani njegovo fototipsko izdanje jer izdavačka kuća, čiji je on vlasnik, jedina poseduje snimke Miroslovljevog jevanđela na kojima se vidi „originalni izgled“ pre no što je knjiga krajem 1990-ih „oštećena“ prilikom digitalizacije.

Po rečima Topalovića, i druga ministarstva su najavljivala fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja, ali jedini efekat je bio da je potrošeno mnogo novca.

Reditelj Savković je rekao da mu najava novog rada na toj knjizi liči na zlouptrebu državnog novca i „zamolio“ ministarku Gojković da zabrani fototipsko izdanje koje osporava, jer će se to „dodatno pomoći njegovoj prodaji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari