Izložba „Elegancija, teatralnost i priroda“ u Staroj Pinakoteci u Minhenu: Prožimanje evropskog slikarstva 1 Žorž Demare: Umetnik sa svojom ćerkom Antonijom, 1760.

Slikarstvo 18. veka u Staroj Pinakoteci u Minhenu predstavljeno je na izložbi „Elegancija, teatralnost i priroda“ pre svega delima francuskih i venecijanskih slikara koji su u svome vremenu bili na glasu u čitavoj Evropi. To važi najpre za Fransua Bušea, kao i Kanaleta, Frančeska Gvardija i Đovanija Batistu Tijepola. Slike Nikolasa Lankrea i Žana-Patista Petera svedoče o uticajnom delovanju Antoana Vatoa, odnosno o njegovim epigonima.

U kojoj meri je umetnička produkcija u Evropi 18. veka bila posebno plodna i višestruka, postaje vidljivo tek kada se pogled proširi izvan Francuske i Venecije na slikarstvo drugih geografskih regiona i umetnika. U ovoj postavci zbirke Stare Pinakoteke, koja će moći da se pogleda do 23. oktobra, dolaze do izražaja dela nemačkih i holandskih umetnika u polifonom dijalogu sa već proslavljenim delima Francuske i Italije.

Postavka se koncentriše na tematska polja koja su, kako u pogledu savremenih umetničkih premisa, tako i u pogledu na istorijsko-umetnički preobražaj u vreme epohe prosvetiteljstva, imala poseban performativni kvalitet: portreti, pre svega autoportreti, fešte sa galantnim scenama, pejzaži i vedute.

Intenzivna refleksija racionalne i osećajne kompetencije ljudi, njihove slobode i njihovog odnosa prema društvu, novoj istorijskoj svesti i naknadno otkriće prirode (na tragu filozofije Žan-Žak Rusoa) i istraživanje zakona prirode – svi ti aspekti su suvislo determinisali 18. vek, te se održavaju na prvom mestu u sadržajima izabranih slika ove fascinantne izložbe.

Ova postavka zbirke nam vrlo sugestivno naglašava da umetnost 18. veka karakteriše paralelnost višestrukih, i delom oprečnih umetničkih pristupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari