Izložba fotografija Nemanje Kneževića “Nema karta” u galeriji Kula 1Foto: Nemanja Knezević

Samostalna izložba fotografija Nemanje Kneževića biće otvorena 2. juna u umetničkom prostoru Kula, a u okviru izložbe u dijalogu sa fotografijama stoji i esej Maše Seničić.

Samostalna izložba, na kojoj Knežević predstavlja fotografije nastale u Sarajevu između 2014. i 2020. biće postavljena do 19. juna.

“Nema karta – naslov izložbe i eseja – odnose se na prostor kojem fotografije i tekst daju tek jedno moguće značenje; predlog, umesto umetničke tvrdnje. U tom smislu, ovo nije konačni oblik ni samih autorskih istraživanja Sarajeva, već jedan korak u pokušaju da se kroz tekst/sliku približe slojeviti prostori ovog grada koji je najiskrenije posmatrati kao mapu podložnu manpulaciju i iščitavanju. Tokom izložbe biće stoga otvoren i mali prostor za igru/upisivanja posetilaca”, ukazano je povodom izložbe.

Takođe je dodato da će nekoliko vođenja sa kustosom galerije Dušanom Savićem biti organizovano tokom trajanja izložbe, kao i razgovor o publikaciji u kom će učestvovati Nemanja Knežević, Maša Seničić i Nenad Trifunović iz dizajn studio Metaklinika.

Vizuelni identitet događaja potpisuje Mane Radmanović.

“Knežević je autor čija je fotografska praksa prevashodno podstaknuta kretanjem širom Balkana i Evrope, a njegovo istraživanje javnih prostora fokusirano je na posmatranje naizgled uobičajenih scena koje se ističu atmosferom ili detaljima specifičnim za određene lokacije. Izdvojeni iz svakodnevnog života, ovi prizori postaju sirovi prikazi mesta – autentične, nerežirane scene čija prolaznost ih čini posebno primamljivim”, ukazano je povodom rada ovog fotografa.

Za esej Maše Seničić, koji na zidovima komunicira sa fotografijama, istaknuto je da “hodanje kao metod povezuje oba ova autorska viđenja Sarajeva koji međusobno, gomilanjem pojedinačnih iskustava i perspektiva, predlažu dinamično čitanje grada, bez konačnih odgovora o njegovoj prirodi”.

Prema rečima organizatora, Sarajevo traži angažman od posmatrača i posetilaca, ali i posvećenost u prepoznavanju istorijskog, kulturnog i političkog konteksta, suptilno prisutnog na samim ulicama. Iskonski videti mesto znači prevazići turističke toponime i strateške tačke; razumeti grad, ne samo posetiti ga. Upravo zato je i izložba zamišljena kolažno, u mikro – celinama koje zahtevaju napor prolaska i povezivanja fragmenata.

O prostoru Kula

Kulturni centar Kula nastaje sa potrebom za materijalizaciju duha vremena u kome živimo, njegovom kontekstualizacijom i željom za stvaranje nove realnosti. Kulturni centar Kula nije viđena kao alternativa instituciji, niti kao alternativa alternativi, već kao novi model postojanja i delanja u kulturnom polju. Poseban akcenat u osmišljavanju i sprovođenju programa se stavlja na eksperimentalni pristup, uključivanje lokalne zajednice i negovanje transgeneracijske publike. Program Kulturnog centra Kula će se sprovoditi u nekoliko celina: debatni program, galerijski program, muzički program, radionice, autorske multimedijalne događaje, radijski i podcast program, umetničke rezidencije… Kula se nalazi u sat kuli nekadašnje pivare u Cetinjskoj 15. Galerija KC Kule je mesto za razvijanje umetničkih projekata u domenu vizuelne kulture. Cilj Galerije je da stvara, prepozna i neguje nove fenomene na umetničkoj sceni. Pored pružanja vidljivosti i podrške novim akterima u polju umetnosti, Galerija Kule želi da stvori i neformalni kružok formiran kroz saradnju umetnika iz različitih oblasti radi stvaranja novih interdisciplinarnih polja za umetničko delanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari