Izložba karikatura Ištvana Kelemena u Collegium Hungaricum 1

Izložba karikatura mađarskog umetnika Ištvana Kelemena pod nazivom „Opušteno“ biće otvorena u četvrtak u 19 sati u Collegium Hungaricum. Otvara je naš proslavljeni karikaturista Jugoslav Vlahović.

Kelemen je rođen 1957. godine u Baji, „u mediteranskom regionu južne Mađarske“, kako kaže.

„U svojoj dvadesetoj godini sam otkrio svoj jedini talenat u životu: da kuvam, ponajviše hranu od ribe. Spremanje tradicionalnih mađarskih jela je hobi kome se posvećujem vikendom“, piše u svojoj biografiji.

„Moji prvi crteži su se pojavili 1977. godine u omladinskim i lovačkim časopisima i mom najomilijenijem mesečniku za pecaroše. Nakon upornog nagovaranja raznih urednika, potpisao sam ugovore sa novinama, nedeljnicima i časopisima, uključujući izdanja za naučnu fantastiku, ekonomiju, reklamu i komercijalne teme.

Diplomirao sam u Budimpešti na Akademiji primenjenih umetnosti 1989. godine na smeru za animirani film i video. Moj diplomski film ‘Robinsonad’ se emitovao nekoliko puta na televizijskim kanalima.

Posle prvih radova, ilustracija za knjige, ispostavilo se da je moja jača strana humor i satira. Do sada sam ilustrovao oko sto dvadeset knjiga, uglavnom omladinskih i satiričnih dela.

Izložba karikatura Ištvana Kelemena u Collegium Hungaricum 2

U proteklom periodu učestvovao sam na mađarskim i međunarodnim konkursima i izložbama karikature, sa naizmeničnim uspehom. Povremeno izlažem ono što bi se sakupilo, a svake godine organizujem međunarodne konkurse i kamp karikature u Baji. Pozivaju me često da budem član žirija, na moje veliko zadovoljstvo.

Pokušavam da se nosim sa životnim izazovima uz, za sada, ne tako veliku pomoć svoje četvoro dece: Kristine, Balaža, Pani i Orši, od kojih su dve ćerke, Pani i Orš, pošle sa mnom u ovu beogradsku avanturu.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari