Izložba "Lutalaštvo" Mirjane Bobe Stojadinović u Galeriji Kolarčeve zadužbine 1Foto: Kolarčeva zadužbina

Samostalna izložba „Lutalaštvo“ Mirjane Bobe Stojadinović biće otvorena u Galeriji Kolarčeve zadužbine, u periodu od 12. do 30. januara. Zvaničnog otvaranja neće biti, a autorka ću biti u galeriji u utorak, 12. januara od 14 do 17 časova.

Izložba „Lutalaštvo“ jeste jedna iz serije radova posvećenih putovanju i predstavlja ambijentalnu postavku koja obuhvata autorske fotografije i zvukove beležene na putovanjima, kao i tekstove nastale tokom 2020. godine koji sadrže subjektivni narativ.

„Transport je mehanizam koji je omogućio gotovo sve što danas čini savremenu civilizaciju: od teške industrije do turizma, preko migracija, trgovine i kultivisanja. Međutim, on omogućuje i proces fizičkog izmeštanja i udaljavanja od poznatog, odnosno ulaženja u nepoznato, kao duhovnog izazova za propitivanje sopstva. Upravo tu stranu putovanja istražujem u radu ‘Lutalaštvo’, baveći se subjektivnošću doživljaja putovanja”, navodi autorka i dodaje:

„Umetnički rad posvećen stranstvovanju nije slučajan u vremenu teške pandemije – ne kao eksapizam od ozbiljnosti situacije, već kao ubežište za potencijal ljudskosti koji u sebi nosimo.“

Mirjana Boba Stojadinović (1977, Srbija/Bugarska) vizuelna je umetnica, diplomirala i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (2006), kao i Institutu Pit Cvart u Roterdamu, Holandija i Fakultetu umetnosti u Plimutu, Velika Britanija (2008). Od 1998. godine samostalno je izlagala u zemlji i inostranstvu, a takođe je učestvovala u brojnim grupnim izložbama, organizovala ih i kurirala. U centru njenih interesovanja su prostor i naracija, performativno upotrebljavajući fotografiju, tekst, zvuk, svetlost i objekat.

Dobitnica je nagrade 25. Memorijala Nadežde Petrović (2010), a njeni radovi nalaze se u kolekcijama Muzeja savremene umetnosti Beograd, Narodnog muzeja Crne Gore, Telenorove kolekcije srpske savremene umetnosti, Savremene galerije Zrenjanin, galerije Kulturnog centra Požega, i u drugim javnim i privatnim kolekcijama.

Takođe se bavi produkcijom polja savremene kulture. Autor je i realizator foruma UMETNIK KAO PUBLIKA (2010–2016). Jedna je od osnivača magazina za nezavisnu kulturu MANEK (2013). Kurirala je beogradsko izdanje transnacionalnog projekta „AKTOPOLIS. Umetnost akcije” Gete-instituta, sa lokalnim nazivom „FORMALNO NEFORMALNA. Beogradska samoorganizovana kulturna produkcija” (2015–2017). Od 2018. godine saradnica je Redakcije kulture Radio Beograda 2 (RTS) za oblast savremene vizuelne umetnosti.

Izložbu, koja će trajati do 30. januara, možete da posetite (u skladu sa trenutnom situacijom) radnim danima i subotom od 10 do 17 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari