Izložba mozaika “Lepota predanja” u Požarevcu 1Foto: Galerija savremne umetnosti

U požarevačkoj Galeriji savremene umetnosti otvorena je izložba 9. Bijenale mozaika pod nazivom “Lepota predanja” koja predstavlja nastavak dugogodišnje saradnje Narodnog muzeja u ovom gradu i Galerije Studentskog kulturnog centra iz Novog Beograda.

Na izložbi su predstavljena dela 45 autora. Nagrađeni radovi su “Hrt”, autorke Bojane Pavlović, “Arh. Gavrilo”, autorke Katarine Ognjenović i “Nimfa”, autorke Dunje Sirmium.

Autor bijenala je Liljana Subotić, istoričar umetnosti i urednik likovnog programa Galerije SKC Novi Beograd.

Inače, poslednjih dvadesetak godina mozaik je doživeo veliki uspon i značaj, a istovremeno i razvoj na tehničkom nivou.

Na njega se više ne gleda kao na prevaziđenu likovnu tehniku nego kao na izuzetan likovni doživljaj koji pojedinim delima iznenađuje posmatrača.

Kod tehnike bojama možete uraditi više premaza do željenih nijansi a u mozaiku je neophodan suptilan osećaj u odabiru i rasporedu tesera.

Konkursi i bijenalna izlaganja podsticajno deluju na istraživanje mogućnosti oblikovanja, originalnost i bogatstvo rešenja.

U najkompleksnijoj likovnoj tehnici, naizgled relativna lakoća izvođenja ima za osnovu poznavanje crteža. Nadogradnja sledi kroz kazivanje o doživljenom trenutku, u definisanju kompozicije znakovnim elementima, kroz sopstvenu imaginaciju ili reminiscenciju na vizantijsku ili srednjovekovnu umetnost.

Kritički osvrt na ovu izložbu dala je Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu, koja je istakla da Izložbu čine dela različitog formata rađena u tehnici mozaika, inače teškoj i zahtevnoj slikarskoj tehnici i svojevrsni je nastavak duge tradicije ove tehnike.

– Mozaik se pojavio još u starom veku – u Mesopotamiji, imamo ga i u grčkoj, rimskoj umetnosti, u srednjem veku doživljava procvat, da bi već od sredine 14. veka opalo interesovanje za njegovu izradu ali nije i nestalo. Ova izložba upravo označava napore očuvanja ove tehnike u savremenom svetu i vremenu, vidljive kroz različite motive, i figuralne i apstraktne”.

Izložba je otvorena do 17. novembra, a ulaz je slobodan uz korišćenje preventivnih mera zaštite protiv virusa korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari