Izložba „Na staklenom putu – Tehnologija stakla“ u Muzeju nauke i tehnike 1Foto: Promo

Izložbom Na staklenom putu – Tehnologija stakla, autora Zorana Levića, višeg kustosa – konzervatora, Muzej nauke i tehnike obeležava Međunarodnu godinu stakla.

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 10. novembra 2022. godine, u 18 časova, u Galeriji „Aleksandar Despić“ Muzeja nauke i tehnike.

Izložba Na staklenom putu – Tehnologija stakla je dopunjeno i izmenjeno izdanje izložbe iz 2015. godine i posvećena je istorijskom razvoju tehnologije proizvodnje stakla kao materijala, kako prirodnog tako i industrijskog porekla, na teritoriji Srbije. Cilj izložbe je da posetiocima približi značaj i raznovrsnost materijala i tehnologije u savremenom svetu.

U muzeju će biti predstavljena tehnologija stakla i alati za izradu stakla na primeru nacionalnih proizvođača kao što su Srpska fabrika stakla iz Paraćina, Staklara Avramovac, Fabrika stakla Nacka Jovanovića u Jagodini, Industrija stakla „Pančevo“, „9. oktobar“ Prokuplje i „Ukras“ Alibunar i „Kristal“ Zaječar. Posetioci će moći da vide predmete od prirodnog i proizvedenog stakla, od sirovina za proizvodnju do primene u najrazličitijim sferama svakodnevnog života.

Izložba „Na staklenom putu – Tehnologija stakla“ u Muzeju nauke i tehnike 2
Foto: Promo

Osim Muzeja primenjene umetnosti, realizaciju projekta pomogli su i Muzej grada Beograda, Zbirka minerala i stena Rudarsko-geološkog fakulteta, Narodni muzej Zrenjanin, Narodni muzej Niš, kao i mnogobrojne ustanove kulture i kolege.

Proglašenje 2022. godine za Međunarodnu godinu stakla od strane Ujedinjenih nacija, podstaklo je Međunarodni savet muzeja – IKOM (International Council of Museums – ICOM) da prihvati ovu incijativu i obeleži je širom sveta u saradnji sa mnogobrojnim članovima – muzejima.

U Srbiji je, na incijativu Muzeja primenjene umetnosti i Muzeja nauke i tehnike iz Beograda, osnovan nacionalni potkomitet ICOM GLASS Srbija, u okviru matične ogranizacije NK ICOM Srbija. Inicijativu su podržali mnogi muzeji iz Srbije i priključili su se obeležavanju u vidu brojnih događaja i izložbi sa staklom kao glavnom temom.

Muzej primenjene umetnosti i Muzej nauke i tehnike Međunarodnu godinu stakla obeležavaju zajedničkim projektom pod nazivom Na staklenom putu, pri čemu je svaki muzej obradio temu stakla iz perspektive svoje sfere interesovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari