Izložba o deci i muzici 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Za mene lično izložba „Detinjstvo je bilo lepše“ je značajna jer se dešava u izuzetno komplikovanom i politički ružnom društvenom trenutku u našoj sredini i zato što nema apsolutno nikakve veze sa dnevnim sadržajima, izjavio je danas FoNetu karikaturista Dušan Petričić, uoči otvaranja svoje izložbe ilustracija posvećene deci i muzici.

On je objasnio da su na toj izložbi, koja će biti zvanično otvorena 25. aprila u Galeriji Haos u Beogradu, deca, muzika i ilustracije iznad dnevnih sadržaja i da je to njegova poruka.

Petričić je rekao da je izložene ilustracije crtao za kanadske izdavače u protekle tri godine i da su one unete u tri knjige za decu, od kojih su dve posvećene muzici.

Jedna od tih knjiga se zove „Čovek s violinom“, a druga „Violinska igra“, a teme za knjige su nastale na osnovu iskustva violiniste Džošue Bela.

Knjiga „Čovek s violinom“ je inspirisana događajem od pre nekoliko godina na jednoj metro stanici u Vašingtonu, na kojoj je Džošua Bel svirao želeći da vidi koliko će ljudi zastati i slušati muziku.

Spisateljica Kejti Stinson je u Kanadi na osnovu tog iskustava Džošue Bela napisala knjigu u kojoj je glavni junak jedan dečak, a islustracije je uradio Petričić.

Petričić je ocenio da je u toj knjizi Stinson apostrofirala činjenicu da deca mnogo lakše i brže primećuju stvari oko sebe, za razliku od odraslih koji su zauzeti svojim histerijama i dnevnim životima.

I druga knjiga „Violinska igra“ nastala je na osnovu iskustva Džošue Bela i to iz vremena kada je bio dečak, a osnovna poruka je da ne treba odustajati, podvukao je Petričić.

Izložba „Detinjstvo je bilo lepše“ biće otvorena u utorak, 25. aprila u 20 časova u Galeriji „Haos“ u Beogradu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari